Hlavní obsah

Soupeřům svých dětí dával psychofarmaka, jeden zemřel

PAŘÍŽ

Ve francouzském Mont-de-Marsan začal ve středu soud s 46letým Christophem Fauviauem, který dal lék proti úzkostem Temesta do nápojů 27 soupeřů svých dětí v tenise. Muži hrozí až dvacet let vězení, protože někteří museli být hospitalizováni a jeden z postižených se bezprostředně poté zabil při autonehodě. Otec je viněn ze záměrného podání škodlivých látek, které mělo za nechtěný následek smrt.

Článek

V červneci 2003 poražený soupeř jeho syna Maxima (18) zemřel v při autonehodě, když jel domů z turnaje. Pětadvacetiletý učitel Alexandre Lagardere pocítil náhlou únavu už při hře a ztratil rovnováhu. Pak dvě hodiny spal a jel domů, cestou však bezdůvodně narazil do stromu. Při pitvě po smrtelné nehodě byly v jeho krvi nalezeny stopy po Temestě.

Vyšetřování začalo týden předtím, když jeden postižený tenista upozornil, že během zápasu viděl Fauviaua, jak manipuluje s jeho nápojem. Policie zahájila vyšetřování, zjistila v láhvi Temestu, ale už nestačila zabránit dalšímu případu, který skončil tragicky.

Lék penzionovaný pilot vojenského vrtulníku tajně podal v letech 2000 až 2003 27 soupeřům svých dětí, přičemž 21 hrálo s jeho dcerou Valentinou (15), považovanou za velkou naději francouzského tenisu, a šest se synem Maximem.

Po zatčení se Fauviau přiznal, že Temestu dal jak Lagarderovi, tak dalším dvěma tenistům, kteří se utkali s Maximem. Jeho obhájce Pierrre Blaze ale uvádí, že muž měl v té době sníženou příčetnost. Ve vazbě se podrobil psychoterapii. Obviněný ale přiznal, že byl posedlý kariérou svých dětí, zejména dcery.

Otec oběti podal stížnost i na regionální tenisovou federaci pro "neposkytnutí pomoci ohrožené osobě". Podle něho činitelé federace o Fauviauově činnosti věděli, a tudíž jí měli zabránit. Verdikt soudu se čeká 10. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám