Hlavní obsah

Soud v USA potrestal dobrovolnice, migrantům nechaly pití v parku

Soud ve Spojených státech potrestal podmínečným trestem v délce 15 měsíců a pokutou 250 dolarů (5600 Kč) čtveřici žen, která rozdávala vodu a potraviny migrantům překračujícím hranici z Mexika do Arizony v USA. Ženy totiž podle verdiktu bez povolení vstoupily do federálně chráněné přírodní oblasti, uvedla televize ABC News.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Incident se stal v oblasti Cabeza Prieta, která je považována za jedinečný americký pouštní ekosystém. Pro vstup mimo veřejné cesty je vyžadováno povolení, část parku je navíc pravidelně uzavírána kvůli vojenským cvičením na přilehlé letecké střelnici.

Soud konstatoval, že ženy porušily federální zákon, neboť bez povolení vstoupily do zapovězené zóny a z parku neodvezly všechny věci, které s sebou přivezly. V oblasti totiž zanechaly pro migranty vodu a jídlo v konzervách.

Aktivistické sdružení No More Deaths (Už žádní mrtví) v reakci na odsouzení svých členek uvedlo, že vina žen sice byla uznána, ale skutečným zločincem je vláda, která na americko-mexické hranici proti migrantům používá smrt k odstrašení.

Chráněná oblast, která má rozlohu asi 3500 kilometrů čtverečních, je pustinou, ve které jen za poslední dva roky bylo nalezeno kolem 40 lidských pozůstatků. Předpokládá se, že to byli migranti, kteří přechod hranice v extrémních podmínkách nepřežili.

Reklama

Výběr článků

Načítám