Hlavní obsah

Soud v Německu osvbodil muže stíhané za sdružování. Vyhláška nestačí, vzkázal

Soud v německém Dortmundu osvobodil tři muže čelící obžalobě, že při jarní vlně epidemie covidu-19 porušili platný zákaz sdružování. Podle verdiktu by pro uložení trestu musel mít zákaz podobu zákona, nikoli pouze vyhlášky. Soudní rozhodnutí slaví odpůrci koronavirových restrikcí, uvedla v úterý agentura DPA. Rozsudek je zatím nepravomocný a státní zástupce se proti němu odvolal.

Foto: Kästle Felix, ČTK

Demonstrace proti koronavirovým opatřením v Německu (archivní foto)

Článek

Na fórech německých odpůrců opatření proti šíření koronaviru je pondělní rozsudek oslavován jako průlomový.

„U soudu v Dortmundu se konal proces, v němž nás vinili ze společensky nebezpečného jednání, kterým bylo to, že se v merkelovském Německu jednoho teplého jarního večera postávalo ve třech - to mělo být údajné porušení koronavirové vyhlášky v Severním Porýní-Vestfálsku. U soudu však dostaly státní úřady pořádně za uši!” zní jeden z internetových komentářů.

Nakažené převážejí v plastových boxech. Mezi Belgií a Německem vznikl letecký most

Evropa

Vyhláškou Severního Porýní-Vestfálska z 22. března, k němuž se soudní rozhodnutí vztahuje, úřady právně zajišťovaly jarní uzávěru společenského a ekonomického života. Konkrétně vyhláška uváděla, že „setkávání a sdružování více než dvou osob ve veřejném prostoru je zakázáno”. Jednotlivé spolkové země si o řadě epidemických opatření rozhodují zvlášť.

Verdikt vychází vstříc požadavkům některých členů Sociálnědemokratické strany Německa (SPD), kteří pro takto silný zásah do základních práv požadovali schválení zvláštního „koronavirového zákona”.

Sárský premiér varuje: Blížíme se ke kolapsu nemocnic

Koronavirus

V Německu se v uplynulých týdnech a měsících uskutečnily desítky demonstrací proti opatřením, která v boji s šířením koronaviru přijala německá vláda. Některé protesty provázely násilnosti ze strany radikálních odpůrců restrikcí a popíračů samotné existence pandemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám