Hlavní obsah

Somálským pirátům začala sezóna, unesli další lodě

– Nairobi
Novinky, Tomáš Reiner

Relativní klid z uplynulých měsíců ve vodách u východního pobřeží Afriky vzal za své. Pirátům s koncem monzunového období začala nová sezóna a je to poznat. Za poslední týden jim do rukou padly čtyři lodě včetně jedné luxusní jachty.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Pirátské únosy zahraničních lodí i s posádkou jsou u somálského pobřeží poměrně časté.

Článek

Přestože zprávy o dalších únosech přicházejí s železnou pravidelností, v posledních týdnech byla situace o poznání klidnější. Piráti však dokázali monzunové období zužitkovat k získání tučného výkupného zejména za obří saúdskoarabský ropný tanker a ukrajinskou loď s třemi desítkami tanků na palubě. Plavidla i s posádkami po dlouhých týdnech propustili v lednu a únoru. Jen tyto dvě transakce jim navýšily jmění o více než šest miliónů dolarů.

Opětovný nárůst pirátských útoků se očekával a například Severoatlantická aliance proto k Africkému rohu vyslala pět monitorovacích lodí. Piráty to ale nezastavilo. Koncem března unesli dva tankery evropských přepravních společností, předminulý týden luxusní jachtu britské turistické společnosti a v sobotu německou nákladní loď. V pondělí v jejich rukou skončila britská nákladní loď a rybářská loď z Tchaj-wanu.

Potvrdilo se při tom, že piráti rozšířili oblast svého působení a vydávají se na lov hlouběji do Indického oceánu či k Mosambickému průlivu. Stejně jako jachtu Indian Ocean Explorer zadrželi tchajwanské plavidlo u Seychel. Podrobné informace o únosu britské nákladní lodi Malaspina Castle nejsou k dispozici.

Reklama

Související články

Somálští piráti unesli dva evropské tankery

Dva tankery evropských lodních společností skončily v posledních dvou dnech v rukou pirátů operujících v somálských teritoriálních vodách. Oznámilo to ústředí...

Výběr článků

Načítám