Hlavní obsah

Slovenskou poštu zamořil mstivý narkoman

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Několik týdnů děsila slovenská policie veřejnost možným teroristickým útokem, při němž dvakrát koncem září neznámý atentátník zamořil bojovými plyny fosgenem a chlorpikrinem jednu z bratislavských pošt. Nakonec se naštěstí z terorismu vyklubala podstatně méně nebezpečná akce, při níž pachatel použil jen dráždivý pepřový sprej, nikoliv skutečné bojové jedy.

Foto: PČR Lanškrounsko

Na silnici mezi Jakubovicemi a Lanškrounem došlo k poškození nákladního vozu značky Mercedes-Benz Atego neznámým řidičem, který od nehody ujel.

Článek

"Mladý narkoman nastříkal na poště obranný sprej proti psům zvaný Perfekt Pfeffer Antidog, který je běžně k dostání v obchodní síti.

Pachatel se k činu přiznal a hrozí mu dva roky vězení za výtržnictví," vysvětlil včera na mimořádné tiskové konferenci viceprezident policejního sboru Jaroslav Spišiak.

Neprodané voňavky

Narkoman Radovan S. (26) nabízel 23. září na poště levné voňavky starším manželům, kteří ho ale rázně odmítli. To ho rozzuřilo a chtěl se pomstít. Na poště proto rozstříkal pepřový sprej.

Pracovníky pošty i zákazníky vzápětí stihly dýchací potíže a nevolnost, proto zavolali policii.

Specialisté poštu okamžitě uzavřeli a 50 lidí bylo preventivně hospitalizováno.

Vše si zopakoval

Po značném mediálním ohlasu celého případu, kdy se objevily informace o teroristickém útoku, se Radovan S. rozhodl akci ještě jednou zopakovat, což také učinil.

"Tím chtěl zamaskovat své původní jednání a usměrnit vyšetřování na nebezpečný teroristický útok," dodal Spišiak.

Na otázku novinářů, proč ale policie nepoznala pepřový sprej a oficiálně oznámila, že pošta byla zamořena bojovými plyny, viceprezident odpověděl: "Zmíněný obranný sprej obsahuje v malém množství stopy těchto plynů.

Přítomnost těchto plynů potvrdily i kontrolní testy s tímto i jinými volně dostupnými obrannými spreji."

Dohady a zatajování

Obavy mnoha Slováků z teroristického ohrožení tak vyústily málem do komična. "Útok" narkomana však vyvolal debaty, zda je Slovensko připraveno čelit skutečným teroristickým útokům.

Zaměstnanci a zákazníci pošty totiž stáli před budovou ještě několik hodin po zásahu plynem, než je do nemocnice odvezl autobus. Na místo tehdy přijela pouze jedna sanitka, i když potíže mělo několik desítek lidí.

Policie přítomnost fosgenu a chlorpikrinu dlouho tajila. Veřejnost dostala oficiální informace až po týdnu dohadů v médiích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám