Hlavní obsah

Slovensko: o vyřazení Kukana rozhodlo 3644 hlasů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Všechny slovenské deníky informují na prvních stránkách o překvapivém výsledku prvního kola prezidentských voleb. "Debakl. O smrtícím úderu pro Kukana rozhodlo 3644 hlasů," informuje v titulku nejčtenější deník Nový čas.

Foto: NPÚ

Zámek v Mníšku pod Brdy

Článek

"Stalo se přesně to, čeho se každý normální člověk obával: horší pár kandidátů do druhého kola, než e Mečiar - Gašparovič, si jen těžko můžeme představit," konstatuje deník. Nový čas píše, že nyní se může stát leccos. "Může se stát, že Lexa bude dělat Mečiarovi něco jako viceprezidenta. Na pět let nepodmíněně," píše ironicky o trestně stíhaném exšéfovi tajné služby Nový čas. Deník vyčítá Kukanovi, že chodil do médií nepřipravený, choval se nepřirozeně, jako kdyby měl všechno v kapse. "Už loňské oznámení jeho kandidatury bylo chybou. Koaliční partnery tato arogance pobouřila a některé vládní strany oznámily, že budou mít vlastního kandidáta. Tak to vše začalo," dodává Nový čas.

Neúspěch Kukana je prohrou Dzurindy

Deník upozorňuje, že debakl Kukana je neúspěchem premiéra Mikuláše Dzurindy. "Byl zvolán mimořádný sněm strany na 22. května. Delegáti na něm rozhodnou o setrvání Dzurindu v čele strany. Dzurinda zřejmě nabídne svou funkci a pokud nezíská důvěru, o pozici lídra se bude ucházet Kukan," píše Nový čas.

Deník Pravda vidí problém v Kukanově v masivní a drahé kampani. "Mezi zbídačenými Slováky to vyvolalo spíš nechuť. Především potom, kdy propukl skandál kolem financování vládní strany. Navzdory sérii blamáží vystupovalo SDKU sebevědomě a arogantně. Kukanovi voliči tvrdě spočítali všechny hříchy a maléry Dzurindy a celé SDKU," píše Pravda. Podle deníku na sto procent platí, že Mečiar v prezidentské funkci by byl pohromou z domácího i zahraničního pohledu.

Konec antimečiarismu

Opoziční deník Nový deň označuje vítězství Mečiara za důkaz, že občané si uvědomují nevyhnutelnost adekvátního bránění vlastních zájmů ve sjednocené Evropě. "Ve funkci prezidenta to nedokáže nikdo tak dobře, jako zakladatel slovenské státnosti. Bez Mečiara bychom se mohli ucházet o hvězdičku na evropském nebi maximálně jako přívěsek Česka a jak to bylo v minulosti zvykem, málokdo ze Slováků by se do Bruselu dostal," píše Nový deň.     

Podle deníku SME se slovenští voliči "pěkně poděkovali" EU a NATO za důvěru. "Zděšení není opodstatněné, hanba a inventura svědomí je však namístě. O vypadnutí Kukana nerozhodlo několik tisíc hlasů, ale deprese koaličních voličů. Kandidáta SDKU vyřadila nízká účast. Tedy směs nezájmu, znechucení a podcenění situace," píše SME. Premiéra Dzurindu označuje deník za odpovědného za tříštění hlasů koalice. "Tohle je jeho poslední příležitost odejít se vztyčenou hlavou," konstatuje SME.

Deník Národná obroda se domnívá, že druhé kolo prezidentských voleb bez koaličního kandidáta je její největší politickou porážkou od roku 1998. "Je to definitivní historická tečka za érou politických vítězství založených na antimečiarismu," konstatuje list.

Reklama

Výběr článků

Načítám