Hlavní obsah

Slovenská rodina se rozrostla o dva chlapce ze Lvova

Bratislava

Třináctiletí sportovci Dima a Hlib z ukrajinského Lvova žijí už dva měsíce na Slovensku v obci Dunajská Lužná v okresu Senec. Oba trénují vodní pólo a na Slovensko se dostali bez rodičů, sourozenců a spolužáků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Přiznávají, že ještě nikdy nezůstali tak dlouho bez rodičů, navíc 800 kilometrů od domova, na který útočí ruská armáda. Manželé Katarína a Stanislav z Dunajské Lužné se po dubnovém rozhodnutí soudu stali oficiálně pečovateli ukrajinských chlapců. Rodiče ze Lvova s tím vyjádřili souhlas. Dima a Hlib jsou každý den v kontaktu s rodiči přes videohovor.

Dima i Hlib si vždy ustelou

Kluci o válce moc nemluví, ale do mobilních telefonů jim stále chodí upozornění formou SMS zpráv o blížícím se raketovém útoku na Lvov. Katarína a Stanislav mají dva vlastní syny ve věku devět a třináct let. „Jsem ráda, že mám sušičku a myčku nádobí,“ usmívá se Katarína, protože domácnost se jí ze dne na den rozrostla ze dvou na čtyři kluky.

Zatím zadarmo
Rodiny, které se o ukrajinské děti starají, nedostávají od státu žádné peníze.
To by se podle zákona museli stát oficiálními pěstouny a to je ještě složitější proces. V takovém případě by měli nárok na příspěvek od státu 229 eur (5650 korun) měsíčně.
Stát zvažuje, že by v době války na Ukrajině vytvořil speciální kategorii dočasné rodiny. Ta by tak mohla dítě zastupovat a měla by také nárok na zmíněný příspěvek.

Kluci Kataríny a Stanislava měli každý samostatný pokoj, ale teď museli jeden přepustit ukrajinským chlapcům.

„Chlapci si rozumí, ale ukrajinské děti jsou v něčem jiné. Mám pocit, že jsou samostatnější a pořádkumilovnější. Ráno například neopustí pokoj, dokud si neustelou postel. Naše kluky na to musím stále upozorňovat,“ řekla Katarína deníku Sme.

Nemocná Oksana dostávala své blízké měsíc do Česka

Válka na Ukrajině

V Šamoríně a jeho okolí se o ukrajinské děti starají v dalších devíti slovenských rodinách.

Pokaždé o tom musí rozhodnout soud, který je svěří do dočasné péče, a pokaždé s tím musí vyjádřit souhlas jejich rodiče. Občas to bývá zdlouhavý proces, který trvá měsíc i déle.

Mnozí Ukrajinci sní o návratu. Jiní se ze Slovenska vydávají zpět

Evropa

Michal Kratochvíl, trenér vodního póla v Šamoríně, se zná s trenérem dětí na Ukrajině. S partnerkou se stali pečovateli čtrnáctileté dívky z Ukrajiny.

Mohli jí tak zařídit dočasné útočiště na Slovensku, zapsat ji do slovenské školy a chodí s ní k lékaři, když je to zapotřebí.

Reklama

Výběr článků

Načítám