Hlavní obsah

Slovenská policejní inspekce zadržela svého šéfa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Prozatímní šéf slovenské policejní inspekce a čtyři elitní vyšetřovatelé Národní kriminální agentury (NAKA) byli v pondělí zadrženi pro podezření z manipulování s výpovědí svědků. Podle slovenského tisku jsou dva ze zadržených, Ján Čurilla a Pavol Ďurka, obviněni ze zneužití pravomocí veřejného činitele a maření spravedlnosti. Dočasného šéfa policejní inspekce Pétera Scholtze zadrželi přímo v kanceláři jeho vlastní podřízení.

Foto: Profimedia.cz

Policie SR

Článek

Denník N uvedl, že všechny zadržené vyšetřovatele spojuje činnost v policejním týmu, který odhaloval korupci bývalých policejních špiček.

Po loňské změně vlády skončili ve vyšetřovací vazbě například bývalí policejní ředitelé Tibor Gašpar a Milan Lučanský, který ve vězení spáchal sebevraždu.

Generální prokuratura a krajské prokuratura v Bratislavě se k případu zatím nevyjádřily.

Slovenský regionální politik v lamborghini zemřel při dopravní nehodě

Evropa

Scholtz je v policii od roku 1994 a letos 11. června byl dočasně pověřen vedením policejní inspekce. Nahradil Adriána Szabóa, který byl obviněn v korupčním případě a byl zbaven výkonu ve státní službě.

Pondělní postup inspekce kritizoval ministr vnitra Roman Mikulec a také další představitelé vládní koalice.

Naopak, šéf opoziční strany Směr-slovenská sociální demokracie expremiér Robert Fico je přesvědčený, že zásahem inspekce se začal postupně rozkládat systém založený na manipulaci svědeckých výpovědí, díky kterým jsou ve vazbě nevinní lidé a nemohou se bránit na svobodě.

Ficova strana v průzkumech na Slovensku stoupá

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám