Hlavní obsah

Slováci rozhodnou o vstupu do EU v půlce května

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Referendum o vstupu Slovenska do Evropské unie se bude konat 16. a 17. května 2003. Rozhodli o tom zástupci všech parlamentních stran na svém středečním jednání. Občané budou odpovídat na otázku: Souhlasíte s tím, aby se Slovenská republika stala členským státem Evropské unie?

Foto: Martin Slávik

Na nejzápadnějším místě České republiky.

Článek

Pro platnost referenda je potřebná nadpoloviční účast voličů. Analytici v této souvislosti upozorňují, že dosavadní slovenská referenda nebyla vesměs platná pro nízkou účast. Podle průzkumů podporuje vstup Slovenska do unie téměř 70 procent občanů.

Občanská iniciativa za vypsání referenda o vstupu Slovenska do NATO chce prosadit, aby se v daném termínu konalo hlasování o EU i o NATO. To však politici důrazně odmítají. Občanská iniciativa v čele s bývalým slovenským premiérem Jánem Čarnogurským však chce pod petici nasbírat minimálně 350 tisíc podpisů a prosadit tak vypsání referenda.

Reklama

Související články

Čarnogurský je proti vstupu Slovenska do NATO

Bývalý předseda Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) a exministr spravedlnosti SR Ján Čarnogurský je členem petičního výboru občanské iniciativy za vypsání...

Výběr článků

Načítám