Hlavní obsah

Skotský fotbal se nebude omlouvat za poradce, který urazil sparťanské děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow/Praha

Skotská fotbalová asociace (SFA) nemá v úmyslu reagovat na českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD), který požádal o omluvu za slova jejího poradce pro diverzitu Marvina Bartleyho. Ten dětské fanoušky pražské Sparty a vůbec všechny Čechy kvůli bučení na fotbalistu Glasgow Rangers Glena Kamaru přirovnal ke „zkaženému ovoci”. Vyplývá to z vyjádření zástupce SFA pro Novinky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Adam Hložek a finský záložník Rangers Glen Kamara v souboji o míč

Článek

Bartley není zaměstnancem SFA, a ta proto necítí potřebu se k současné diplomatické při vyjadřovat, odpověděli Novinkám zástupci asociace. Ministr Kulhánek zřejmě špatně pochopil funkci, kterou Bartley v rámci skotské asociace zastává, dodali.

Bartley hraje již třetí sezónu za skotský klub Livingston FC, kde zároveň trénuje rezervní mužstvo. Letos v dubnu byl jmenován jedním z poradců „Poradní skupiny pro rovnoprávnost a diverzitu”. Ta je ale na asociaci nezávislá, upozorňuje SFA.

Označení za zkažené ovoce? Češi jsou rozhořčení, sdělil Kulhánek velvyslanci

Evropa

Šéf české diplomacie s výzvou k omluvě přišel v pondělí, o zprostředkování požádal britského velvyslance v Praze. Důvodem byly urážky českých dětí v médiích a na internetu v souvislosti se čtvrtečním fotbalovým utkáním Evropské ligy mezi pražskou Spartou a glasgowskými Rangers.

„Požádal jsem proto o omluvu či jednoznačný distanc od osoby, která přirovnání českých dětí ke shnilému ovoci veřejně pronesla. Pana velvyslance jsem si dnes předvolal, aby tlumočil moji žádost Skotské fotbalové asociaci,” řekl v pondělí Kulhánek.

Zápasu na stadionu Sparty mohli přihlížet jen dětští diváci s doprovodem. I kvůli otevřené válce mezi Kamarou a fanoušky pražské Slavie po zápase v Glasgow letos na jaře opakovaně bučeli na finského hráče Kamaru, který je tmavé pleti.

Britská média, trenér Rangers Steven Gerrard i Kamarův právník chování diváků přičítali údajnému rasismu a odsoudili jej. Bartley pak použil přirovnání ke „zkaženému ovoci”.

Kamaru nemají rádi ani v jednom z pražských „S”

Napjaté vztahy mezi skotskou a českou fotbalovou veřejností panují od březnového zápasu vyřazovací části Evropské ligy, ve kterém se Rangers utkali s pražskou Slavií.

Ke konci vyhroceného zápasu pošeptal Kamarovi něco do ucha slávistický stoper Ondřej Kúdela.

Nejezděte do Prahy, půjde vám tam o život, varuje fanoušky Rangers Kamarův právník

Evropa

Kamara ho následně označil za rasistu a po zápase ho dle vyjádření Pražanů fyzicky napadl v útrobách stadionu.

Kúdela později od evropské fotbalové asociace UEFA vyfasoval desetizápasový trest, kvůli čemuž vynechal červnové Euro. Naopak Kamara dostal za napadení Kúdely jen třízápasový trest.

Incident rozpoutal debatu o odlišném vnímání rasismu v britském a českém kulturním prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám