Hlavní obsah

Označení za zkažené ovoce? Češi jsou rozhořčení, sdělil Kulhánek velvyslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) požádal britského velvyslance v ČR Nicka Archera, aby tlumočil Skotské fotbalové asociaci žádost o omluvu, případně o distancování od poradce pro rovnoprávnost a diverzitu Marvina Bartleyho. Ten Čechy označil za „zkažené ovoce”.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Článek

Kulhánek si Archera předvolal, aby s ním jednal o urážkách českých dětí v médiích a na internetu v souvislosti se čtvrtečním fotbalovým utkáním Sparty Praha s Glasgow Rangers.

Zápasu na stadionu Sparty mohli přihlížet jen dětští diváci s doprovodem a opakovaně bučeli na hráče tmavé pleti Glena Kamaru. Britská média, trenér Rangers Steven Gerrard i Kamarův právník chování diváků přičítali údajnému rasismu a odsoudili jej. Bartley pak použil přirovnání ke „zkaženém ovoci”.

„Informoval jsem dnes pana velvyslance o velkém rozhořčení, které napříč celou českou společností vyvolalo toto skandální přirovnání ze strany činovníka Skotské fotbalové asociace,” řekl Kulhánek.

Kulhánek si po útocích na sparťanské děti předvolá britského velvyslance

Evropa

Sportovní utkání podle něj přináší různé emoce, ale nesmí přerůst do xenofobních urážek mířených na nezletilé děti.

Rangers a konkrétně Glen Kamara se dostali do povědomí Čechů na jaře při vzájemném utkání Evropské ligy proti pražské Slavii. Kamara slávistického obránce Ondřeje Kúdelu označil za rasistu a po zápase ho fyzicky napadl. Kúdela později od evropské fotbalové asociace UEFA vyfasoval desetizápasový trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám