Hlavní obsah

Nejezděte do Prahy, půjde vám tam o život, varuje fanoušky Rangers Kamarův právník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Fanoušci Glasgow Rangers se v Praze mohou ocitnout v ohrožení života, varuje právník finského fotbalisty Glena Kamary Aamer Anwar před utkáním Evropské ligy mezi pražskou Spartou a skotským mistrem, které se hraje za dva týdny. Není však jasné, proč by skotští příznivci do Prahy jezdili, jelikož se zápas na Letné odehraje bez přítomnosti diváků.

Foto: Profimedia.cz

Právník finského fotbalisty Rangers Glena Kamary Aamer Anwar

Článek

Disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA) totiž kvůli rasistickým projevům fanoušků Sparty v utkání 3. předkola Ligy mistrů proti Monaku uzavřela Letenským stadion právě na duel základní skupiny Evropské ligy s Rangers.

„Zůstaňte doma, v Praze si vás mohou vyhlédnout násilníci z obou pražských klubů. Bojím se o bezpečí kohokoli, kdo do Prahy pojede. Jak fanoušků, tak i hráčů,“ uvedl Anwar.

Kamarův právník své obavy zdůvodnil tím, že po březnovém incidentu, kdy jeho mandant označil slávistického obránce Ondřeje Kúdelu při vzájemném zápase za rasistu, dostali on i Kamara několik výhrůžek smrtí.

Fotbalista Kúdela dostal za rasistickou urážku trest na 10 utkání

Domácí

„Dříve nebo později někdo zaplatí životem. Policie pravděpodobně nic neudělá, protože má z těchto lidí strach,“ dodal Anwar. „Mám skutečné obavy o život fanoušků, kteří do Prahy pocestují. Nestojí za to riskovat život,“ varoval.

Anwar a Kamara se vryli do pamětí českých fotbalových fanoušků v březnu po incidentu, který se odehrál v odvetném utkání osmifinále Evropské ligy mezi Rangers a pražskou Slavií.

Po něm byl obránce pražského celku Ondřej Kúdela nařčen z rasismu.

Později mu UEFA uložila desetizápasový trest, zatímco Kamara, který v útrobách stadionu Kúdelu fyzicky napadl, vyfasoval třízápasový distanc.

Foto: Ian Macnicol, Reuters

Ze zápasu Slavie Praha v Glasgowě

O život jde ve skutečnosti spíš ve Skotsku

Anwar se nicméně v rozhovoru ani slovem nezmínil o tom, že týden po březnovém vzájemném duelu se Slavií ve Skotsku sehráli Rangers derby s městským rivalem Celtikem, po kterém tamní policie vyšetřovala úmrtí polského fanouška Celtiku.

Toho podle svědků měla brutálně zavraždit skupinka příznivců Rangers, která mu podřízla hrdlo.

Nejednalo se přitom o jedinou smrt, do které byli zapleteni fanoušci těchto dvou táborů. V roce 1995 zemřel stejným způsobem 16letý příznivec Celtiku Mark Scott.

V dresu svého oblíbeného týmu prošel nedaleko fanoušků Rangers, kteří na něj pokřikovali. Zezadu ho pak mačetou podřízl Jason Campbell, který za to později dostal 15letý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám