Hlavní obsah

Sjednocená EU bude tlačit na USA kvůli zrušení víz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Evropská komise chce po rozšíření tlačit na Spojené státy, ale i Austrálii a Nový Zéland, aby sjednotily vůči členským státům Evropské unie vízovou povinnost. EK ale již nyní naznačuje, že jde pouze o formalitu. Nelze prý očekávat ani solidaritu "vyvolených" zemí Unie s bezvízovou povinností, že by mj. Američanům zavedly reciproční víza.

Foto: Josef Zajíc

Farmářské trhy na Jantarové ulici u OC FORUM Nová Karolina 19.4.2014

Článek

"Komise připravuje zprávu o vízovém režimu v souvislosti s rozšířením," řekl k tomuto problému komisař Antonio Vitorino ČTK.

"Povedeme v tomto směru také dialog se třetími zeměmi," dodal.

Nerovnoměrný přístup k občanům členských zemí zažívá EU již nyní. Například bez víz se do Spojených států nedostanou stále Řekové.

Po rozšíření Unie by přibylo na seznamu povinných žadatelů o víza dalších osm států, včetně Česka. Naopak občané Slovinska jako jediní ze státních příslušníků exkomunistických zemí o víza ke vstupu do USA žádat už nyní nemusejí.

EK přiznává: půjde o formalitu

Česká republika a další vstupující státy požádaly EK, aby se zasadila o rovné zacházení ze strany třetích zemí, pokud jde o vízovou povinnost.

Spojené státy, Austrálie či Nový Zéland daly totiž podle dobrých zdrojů najevo, že nehodlají na deset nováčků plošně rozšířit bezvízový režim aplikovaný vůči EU (kromě Řecka v americkém případě).

EK tuto věc údajně hodlá předložit na příštích jednáních s USA o zavádění pasů s biometrickými prvky. Učiní tak ovšem jen formálně - ve skutečnosti se nepočítá s tím, že by Američané vízovou povinnost zrušili, nebo že by ji státy Unie ze solidarity s nováčky vůči USA, Novému Zélandu nebo Austrálii zavedly.

Česko k USA shovívavé

Jednání o zrušení vízové povinnosti vzalo do svých rukou bez ohledu na kroky EK už plně Polsko. Varšava do Washingtonu vzkázala, že jako spojenec z Iráku nelibě nese zacházení se svými občany jako lidmi horší kategorie, a to zejména odebírání otisků prstů a fotografování v rámci programu US-VISIT.

Otázka víz bude proto jedním z hlavních bodů nadcházejícího jednání prezidenta Aleksandera Kwašniewského a jeho amerického protějšku George W. Bushe.

Česká diplomacie dala v uplynulých dnech najevo, že se novým požadavkům USA plně podřídí.  

Anketa

Myslíte si, že se rozšířené EU podaří v řádu let přesvědčit USA o plošném zrušení víz?
ANO
28,1 %
NE
71,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 374 čtenářů.

Vstup českého občana do USA

.: musí zažádat na ambasádě USA v ČR o vízum

.: podrobí se kontrole dokumentů a pohovoru při příjezdu do USA

.: čeká ho odebrání otisků prstů a povinné digitální fotografování

.: až po výše zmíněném prověření bude rozhodnuto o vstupu do země

.: kontrola otisků prstů a fotografie proběhne i při jeho odjezdu z USA

Zdroj BBC, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Kanada přehodnotí vízovou povinnost pro Čechy

Kanada přezkoumává nutnost vízové povinnosti pro české občany a doufá, že ji zruší co nejdříve. Řekl to ve čtvrtek kanadský premiér Jean Chrétien na tiskové...

Otisky prstů jako propustka do USA

Americká ambasáda v Thajsku bude od pátku 14.11. vyžadovat od všech žadatelů o vízum do Spojených států odevzdání otisků prstů. Ty se následně uloží...

Výběr článků

Načítám