Hlavní obsah

Silné zemětřesení vyvolalo strach z tsunami v Rusku a Japonsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO/WASHINGTON

Silné zemětřesení o síle 8,3 stupně Richterovy škály v sobotu postihlo oblast východně od Kurilských ostrovů. Japonsko a Spojené státy vzápětí varovaly před vlnou tsunami, která by mohla ohrozit severozápadní Tichomoří, včetně pobřeží Ruska a Japonska, Guamu, Tchaj-wanu, Filipín a Havaje. Obavy se ale nenaplnily a v průběhu dopoledne byla varování ve všech potenciálně ohrožených oblastech odvolána.

Článek

Zemětřesení podle japonských meteorologů dosahovalo síly 8,3 stupně Richterovy škály, Američané odhadli sílu otřesů na 7,9 stupně. Místní úřady na severojaponském ostrovu Hokkaidó nařídily evakuaci lidí žijících při severovýchodním pobřeží na výše položená místa. Asi hodinu po zemětřesení zaznamenali meteorologové malou vlnu vysokou jen asi deset centimetrů ve městě Nemuro na severovýchodním okraji Japonska.

Tichomořské středisko varování před cunami na Havaji uvedlo, že na japonském ostrově Hokkaidó by vlna mohla dosáhnout až výšky jednoho metru, ale tyto obavy se nenaplnily.

Žádné škody dosud nebyly hlášeny ani v důsledku zemětřesení, klasifikovaného jako silné a schopné způsobit značné škody. Jeho epicentrum bylo 525 kilometrů na východ severo-východ od Kurilska na Kurilských ostrovech. Varování před vlnou cunami bylo pro stejné oblasti Japonska vydáno i v listopadu loňského roku poté, co Kurilské ostrovy zasáhlo postihlo zemětřesení. Nakonec ale Japonsko zasáhly jen malé vlny nepřevyšující 40 centimetrů.

Varování před cunami vydaly také americké úřady na Aljašce pro oblast západních Aleutských ostrovů, ale dopoledne ho odvolaly. V prosinci 2004 ničivé tsunami, vyvolané zemětřesením na pobřeží Indonésie o síle 9,1 stupně, připravilo v Tichomoří o život na 213 000 lidí v jedenácti zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám