Hlavní obsah

Šestnáctiletá dívka sólově dobyla v –50 ˚C Jižní pól

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historicky nejmladší dobyvatelkou jižního pólu se stala o víkendu australská teenagerka Jade Hameisterová (16). Za sedmatřicet dní urazila 597 kilometrů od pobřeží Antarktidy až k pólu.

Šestnáctiletá dobyvatelka

Článek

„Dorazili jsme dosud neprošlapanouacestou přes Transantarktické pohoří. Bylo větrno, zima a opravdu drsné podmínky. Mráz klesal až k minus 50 stupňům,“ napsala na Facebooku.

Hameistrová je současně první Australankou, která ušla vzdálenost na lyžích bez cizí podpory.

Padesátikilogramový náklad si na saních táhla celou cestu sama a doprovázel ji zpovzdálí jen její otec a fotografický tým časopisu National Geographic. Nikdo z nich jí ale v ničem nepomáhal. Nyní nastoupila dívka cestu zpět na pobřeží.

Loni v červnu přešla 545 kilometrů dlouhou trasu napříč Grónskem a ve 14 letech dobyla i severní pól, kam šla 160kilometrovou trasou. Už jako dvanáctiletá ostatně vystoupila na 2228 metrů vysokou australskou horu Mount Kosciuszko.

Nynější vítězství prý ale bylo nejtěžší, zejména extrémní čelní protivítr, s nímž musela celou cestu bojovat. Bez cizí pomoci se na jižní pól zatím dostalo všeho všudy dvacet žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám