Hlavní obsah

Senát USA se nedohodl na odvrácení platební neschopnosti vlády

Washington
Aktualizováno

Americký Senát se nedokázal dohodnout na dočasném rozpočtu pro federální vládu, která tak nyní nemá k dispozici peníze pro financování běžného provozu. To zřejmě povede k přechodnému uzavření části vládních úřadů, nezbytné vládní aktivity by však měly dál fungovat.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Americký senát

Článek

Naposledy podobná situace nastala v říjnu 2013, kdy byla vláda bez peněz na financování běžného provozu 16 dnů.

Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválila nové rozpočtové provizorium k financování vládních úřadů do 16. února. V Senátu však toto opatření nezískalo dostatečnou podporu.

Bílý dům viní z krachu jednání demokraty. „Dnes večer upřednostnili politiku před národní bezpečností, rodinami příslušníků armády, zranitelnými dětmi a schopností naší země sloužit všem Američanům,” uvedla Trumpova tisková mluvčí Sarah Sandersová. Podle ní se demokraté v Senátu zachovali jako "břídilové" a ne jako zákonodárci.

Navzájem se obviňují

Šéf senátních demokratů Schumer vidí naopak chybu na straně republikánů a prezidenta Trumpa, který podle něj nebyl schopen republikány přesvědčit, aby zvedli ruku pro kompromis.

Demokraté schválení dočasného rozpočtu podmiňují ochranou přistěhovalců, kteří do země přišli bez dokladů jako děti, což republikáni nechtějí připustit bez souhlasu se zdí na hranicích s Mexikem a dalšími výdaji na bezpečnost.

Za normálních okolností mělo být financování vlády zajištěno zákonem už na počátku tohoto fiskálního roku, tedy loni v říjnu. Kongresmani se ale nedokázali dohodnout a situaci už třikrát řešili schválením krátkodobého provizoria. To zatím poslední vypršelo v pátek o půlnoci místního času.

Jednání Senátu výrazně narušilo plány amerického prezidenta Donalda Trumpa. Na sobotu plánoval ve své soukromé rezidenci Mar-a-Lago na Floridě večírek na oslavu ročního výročí, kdy se ujal úřadu prezidenta. Zatím není jasné, zda Trump na Floridu vůbec dorazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám