Hlavní obsah

Senát USA potvrdil Riceovou ve funkci ministryně zahraničí

WASHINGTON

Americký Senát ve středu drtivou většinou hlasů potvrdil Condoleezzu Riceovou ve funkci ministryně zahraničí, v níž nahradí Colina Powella. Stalo se tak po mnohahodinovém slyšení, při němž demokratičtí senátoři nastupující šéfku diplomacie kritizovali za postoj k hrozbě terorismu a k Iráku.

Foto: Marcela Stehlíková

Lofoty

Článek

Riceová, která byla nejbližším důvěrníkem prezidenta George Bushe jako jeho poradkyně pro bezpečnostní otázky, je první černošskou ženou, která bude řídit americkou zahraniční politiku.

Do funkce byla potvrzena téměř jednomyslným hlasováním republikánů i demokratů. Pro její potvrzení hlasovalo 85 senátorů, proti jich bylo třináct.

Odpůrci z řad demokratů jí vytýkali, že se dopustila chyb v hodnocení teroristické hrozby před útoky proti New Yorku a Washingtonu v září roku 2001 a poté pomáhala zavést Spojené státy do konfliktu s Irákem na základě důvodů, které se později ukázaly jako nepravdivé.

Riceová podobně jako Bush a ministr obrany Donald Rumsfeld tvrdili, že Irák přechovává zbraně hromadného ničení a poskytuje útočiště teroristům, a proto je vážnou hrozbou pro bezpečnost Spojených států. Zakázané zbraně v Iráku nalezeny nebyly.

Navzdory hladkému schválení však Riceová vyvolala v Senátu diskusi, která byla mnohem tvrdší než u jiných kandidátů na tuto funkci v nedávné minulosti. Podle amerického tisku si vysloužil silnou opozici v roce 1973 Henry Kissinger, proti jehož nominaci hlasovalo sedm senátorů, a v roce 1981 Alexander Haig s šesti protestními hlasy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám