Hlavní obsah

Šéfové diplomacie střední Evropy podpořili jednotnou Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ministři zahraničních věcí České republiky, Maďarska, Rakouska, Slovinska a Slovenska (tzv. skupina C5) podpořili Ukrajinu a vyjádřili se pro územní celistvost a svrchovanost této země. Šéfové diplomacie C5 to uvedli po čtvrtečním jednání s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytro Kulebou v Bratislavě.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Článek

„Věnovali jsme pozornost ruské vojenské síle na ukrajinské hranici a na dočasně okupovaných územích Ukrajiny. Moji kolegové vyjádřili podporu územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny v rámci mezinárodně uznávaných hranic,“ zdůraznil Kuleba.

„Navzdory tomu, že Rusko oznámilo, že stahuje své jednotky z hranic s Ukrajinou, hrozba nových vojenských provokací zůstává,“ upozornil šéf ukrajinské diplomacie. Podle Kuleby na hranicích Ukrajiny zůstává stále značné množství ruských jednotek a vojenské techniky.

Cvičení skončilo. Mimořádné ruské posádky opouštějí hranice s Ukrajinou

Evropa

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek zdůraznil, že Česká republika je spojencem Ukrajiny.

„Rostoucí napětí na kontaktní linii na východní Ukrajině je momentálně největší hrozbou pro evropskou bezpečnost. Sledovali jsme se zneklidněním pohyby ruských jednotek. Bezpečná a prosperující Ukrajina je v zájmu nás všech. Jsme pro bližší spolupráci mezi Ukrajinou a NATO a Ukrajinou a Evropskou unií,“ řekl šéf české diplomacie. „Vyzýváme Rusko, aby se vrátilo k jednacímu stolu,“ dodal Kulhánek.

Volné cestování

Maďarský ministr Péter Szijjártó na schůzce také vyzval kolegy, aby rozšířili bilaterální dohody o volném cestování očkovaných lidí mezi jednotlivými zeměmi.

„V Maďarsku nepovažujeme vakcíny za ideologické nebo geopolitické nástroje,“ zdůraznil Szijjártó. Maďarsko jako jediná členská země Evropské unie používá kromě registrovaných vakcín Evropskou lékovou agenturou také čínské a ruské vakcíny.

Slováci si budou od června sami volit vakcínu. Na výběr bude i Sputnik

Evropa

Šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok vyjádřil přesvědčení, že v evropských státech bude pokračovat pozitivní trend a situace s pandemií se bude zlepšovat.

„Evropská unie pracuje na tzv. covid certifikátu. Věřím, že bude funkční začátkem letního období. Je pro nás důležité, abychom mohli co nejdříve cestovat po Evropské unii,“ řekl šéf slovenské diplomacie. „Do té doby se musíme podívat, zda můžeme udělat určité regionální nebo bilaterální dohody, které umožní vzájemné uznávání vakcinačních certifikátů,“ dodal Korčok.

Češi nejvíce věří Pfizeru, neschválený Sputnik V má důvěru od příznivců KSČM či SPD

Domácí

Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg rovněž podpořil bilaterální dohody pro volný pohyb osob mezi jednotlivými zeměmi. Jeho český partner zdůraznil, že je potřebné rozběhnout letní dovolenkovou sezonu. „Jsem rád, že všechny země C5 podporují obnovení svobodného cestování co nejdříve. Vítáme rovněž, že se přijme evropské řešení,“ dodal Kulhánek. Vyslovil se také pro zjednodušení cestování mezi sousedními zeměmi pro ty, kteří jsou očkováni.

Šéf slovinské diplomacie Anže Logar informoval své kolegy, že Slovinsko je rovněž otevřené bilaterálním jednáním, aby lidé mohli opět cestovat. Slovinsko už uzavřelo dohodu o vzájemném uznávání očkovacích průkazů s Maďarskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám