Hlavní obsah

Sedm lidí bylo zabito při protestech v Keni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NAIROBI

Druhým dnem pokračovaly ve čtvrtek v Keni demonstrace opozice proti výsledkům prezidentských voleb. Zásahy ze strany policie si vyžádaly podle vůdce opozice Raily Odingy sedm obětí, přesto míní pokračovat v zakázaných protestech i v pátek. Policie potvrdila, že ve čtvrtek zabila dva lidi.

Foto: Antony Njuguna , Reuters

Keňský policista střílí do demonstrantů.

Článek

Podle Odingy je mezi nově zabitými i řidič poslance z jeho opozičního Pomerančového demokratického hnutí (ODM). Policie podle něj navíc střílí úmyslně a na příkaz vlády.

Podezření vzbuzuje především středeční zásah ve městě Kisumu, kde policie zabila tři lidi. Mluvčí policie Eric Kiraithe řekl médiím, že tito zastřelení napadli policisty. Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch, ale tvrdí, že zásah byl nepřiměřený. Místní televize KTN ukázala záběr, na němž se v Kisumu demonstrující šklebil na policistu, který na něj v zápětí vystřelil. Když muž upadl, policista do něj kopal. Muž později zemřel a stal se čtvrtou obětí středečního násilí.

Policista odvádí jednoho z demonstrantů.foto: Reuters/Thomas Mukoya

Policie zatím situaci nekomentovala, ale dříve uvedla, že střílí jen na ty, kdo při protestech rabují a ohrožují veřejný pořádek. Potvrdila, že v chudinské čtvrti Mathare hlavního města Nairobi byli zastřeleni dva lidé. V metropoli, stejně jako na západě země, ve městech Kisumu a Eldoret, se od rána střetávali protestující s policií. Příznivci opozice stavěli barikády, házeli kameny, někteří měli v ruce mačety.

Demonstrace jsou zakázané a policie podle reportérů BBC střílí do vzduchu. Mezi demonstranty vystřeluje také nádoby se slzným plynem, jedna zasáhla do ramene reportérku CNN.

Počet obětí roste

Podle keňských úřadů si povolební vyžádalo už 600 až 700 obětí. HRW uvádí že 47 lidí zabili policisté. Odinga ale ve čtvrtek uvedl, že obětí je přes tisíc. Červený kříž odhaduje, že kvůli nepokojům asi čtvrt miliónu Keňanů opustilo své domovy. Přestože obětí přibývá, střety už nejsou tak silné, jako na přelomu prosince a ledna po vyhlášení výsledků sporných prezidentských voleb, v nichž post uhájila dosavadní hlava stát Mwai Kibaki.

Poražený kandidát opozice Raila Odinga foto: Reuters/Thomas Mukoya

Odinga však nemíní protesty ukončit. "Naše shromáždění budou pokračovat, dokud s námi vláda nezačne jednat o vyřešení krize," řekl mluvčí opozice Salim Lone. Vláda obviňuje Odingu, že násilné protesty podporuje a vyhýbá se dialogu.

Mezinárodní tlak na Keňu sílí

Světové společenství se snaží situaci v Keni řešit. Evropský parlament vyzval ve čtvrtek k uspořádání nových voleb, jestliže nebude možné, aby nestranný orgán důvěryhodně přepočítal hlasy. Rovněž žádají, aby do doby, než bude překonána stávající krize, byla pozastavena jakákoli rozpočtová pomoc keňské vládě. Ta má činit v příštích letech 400 miliónů eur.

Také britské Společenství vystupňovalo mezinárodní tlak na keňské představitele oficiálním prohlášením, že volby z konce prosince měly vážné nedostatky při sčítání hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Keni upálili v kostele padesát lidí

Násilí v Keni po čtvrtečních prezidentských volbách eskaluje. Vyžádalo si životy nejméně 300 lidí. V úterý vzal ve městě Eldoret na západě země rozvášněný...

Výběr článků

Načítám