Hlavní obsah

Schwarzenberg chce dárcovskou konferenci pro Gazu

Právo, Novinky, nek, rei
PRAHA

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg chce svolat jménem českého předsednictví EU mezinárodní dárcovskou konferenci kvůli naléhavé humanitární situaci v pásmu Gazy. V pondělním prohlášení svého ministerstva zdůraznil, že ČR je připravena se zhostit této úlohy v co nejbližší možné době.

Článek

Konference by podle Schwarzenberga měla reagovat na naléhavé humanitární potřeby obyvatel pásma Gazy způsobené nynějšími boji a současně se zamyslet nad dlouhodobější perspektivou jeho rekonstrukce. „Již v této chvíli je třeba vážně uvažovat o krocích, které bude nutné podniknout, jakmile bude dosaženo příměří,“ stojí v prohlášení ministerstva zahraničí.

V Káhiře mezitím pokračují rozhovory Egypta se zástupci palestinského hnutí Hamás. Velvyslanec blízkovýchodního kvarteta pro Blízký východ Tony Blair po setkání s egyptským prezidentem Husním Mubarakem řekl, že dohoda o příměří se formuje.

V pondělí zemřelo při pokračujících úderech izraelské armády v pásmu Gazy nejméně pět Palestinců. Celkový počet obětí se tak podle palestinských zdravotnických zdrojů vyšplhal na zhruba 900. Izrael hlásí třináct obětí ve vlastních řadách.

Reklama

Výběr článků

Načítám