Hlavní obsah

Schröder: podráždění ve vztazích s Prahou brzy překonáme

– BERLÍN
Novinky, Jan Kovařík

Podrážení, k němuž došlo loni mezi Berlínem a Prahou, se podaří brzy překonat. Řekl to dnes po jednání s českým prezidentem Václavem Klausem německý kancléř Gerhard Schröder. V září se kancléř chystá na oficiální návštěvu České republiky.

Foto: Hasiči Hrádek nad Nisou

Záchrana muže z nepřístupného terénu

Článek

"Jsem přesvědčen, že podráždění a nedorozumění, která jsme zažili loni v česko- německých vztazích v předvolebních kampaních, se podaří brzy v přátelské atmosféře překonat," prohlásil kancléř. Na dotaz Práva, zda toto zlepšení bude dokumentovat i jeho návštěva v ČR, odpověděl, že má "pozvání od českého premiéra Vladimíra Špidly," a v září přijede do Prahy. Dodal, že Německo uvítalo březnové prohlášení prezidenta Klause k 64. výročí zahájení nacistické okupace Československa.

Debatovalo se i o Iráku

Oba státníci na tiskové konferenci v kancléřství ocenili "vynikající úroveň ekonomických vztahů, které ještě posílí vstup ČR do EU." Mezinárodní situaci dominoval válečný konflikt v Iráku, na který mají podle Klause oba "velmi blízký názor." "Jsme zajedno v tom, že každý den, o který se válka zkrátí, je dobrý den," zdůraznil Schröder a dodal, že nyní jde především o to zabránit humanitární katastrofě a pomoci obnově, při níž by měla hrát přední roli OSN. "Shodli jsme se, že po vojenských akcích musí být nastolen mír v Iráku i v regionu pod patronací OSN," konstatovali. Připustili, že při hodnocení situace "nevolí vždy stejná slova", ale v principu se shodují v přístupu.

Schröder zopakoval své čtyři zásady politiky k Iráku - zabránit humanitární katastrofě, uchovat celistvost Iráku, obnovit stát pod vedením OSN a irácké rozhodování o přírodních zdrojích země.

Po dopoledním setkání s německým ministrem zahraničím Joschou Fischerem přijal českého hosta s vojenskými poctami v zámku Bellevue prezident Johannes Rau, na jehož pozvání se jednodenní návštěva uskutečnila. Oba se shodli, že je nutné dívat se kupředu a podporovat výměny mládeže i partnerství měst a škol. Klaus v projevu na obědě zdůraznil, že "mezi námi neexistují žádné zásadní problémy" a Rau poté připomněl své prohlášení z poslední návštěvy Prahy před půl druhým rokem, v němž ocenil deklaraci z roku 1997 jako základ vztahů mezi ČR a SRN.

Na návštěvě u Kohla

V podvečer navštívil Klaus exkancléře Helmuta Kohla, s nímž před šesti lety podepsal na Pražském hradě česko - německou deklaraci. Na závěr pobytu v Berlíně si prezident prohlédl část centra města.

V interview pro čtvrteční vydání listu Frankfurter Allgemaine Zeitung (FAZ) Klaus zdůraznil, že se na Němce nedívá "přes brýle minulosti". Tato otázka podle něj vedla vždy k napětí, ale Klaus ji považuje za okrajové téma. Minulost je pro něj tématem ke studiu, "ale změnit ji nemůžeme. Zklamalo mě, že jsou v Německu politici, kteří chtějí minulost změnit." Vyslovil pochybnost, zda je nutné "nějaké další gesto," jak je podle FAZ očekává německá a rakouská strana.

Reklama

Výběr článků

Načítám