Hlavní obsah

Šaron odmítl rezignovat

– TEL AVIV
Právo, Břetislav Tureček

Izraelský premiér Ariel Šaron ve čtvrtek prohlásil, že navzdory silnému podezření, že je zapleten do rozsáhlého korupčního skandálu, nemíní odstoupit.

Článek

"Hodlám pokračovat jako obvykle, nemám v úmyslu složit funkci," citoval ve čtvrtek armádní rozhlas Šaronovo vyjádření před skupinou ruských novinářů.

Sám Šaron zatím nebyl obviněn, úřadující hlavní prokurátorka Edna Arbelová ale řekla, že se jí do dvou týdnů nejspíš podaří shromáždit dost důkazů, aby se obvinění vztáhlo i na premiéra.

Šarona asi čekají další výslechy

Telavivský soud ve středu vznesl obvinění proti podnikateli Davidu Appelovi.

Ten měl výměnou za úplatky v řádu miliónů korun očekávat na sklonku 90. let od Šarona - tehdy ministra zahraničí - diplomatickou podporu pro záměr vystavět komplex hotelů a kasin na ostrově v Řecku, a také pro administrativní převod Appelovy zemědělské půdy u Lodu na stavební parcely, čímž by podnikatel získal milióny dolarů.

Peníze magnát posílal na účet premiérova statku a také je formou vysokého platu za "poradenství" dával Šaronovu synovi Giladovi. Šaron starší ale nedávno vyšetřovatelům řekl, že o věci nevěděl. Arbelová proto naznačila možnost dalšího výslechu šéfa vlády.

"Premiér by měl národu říci svou verzi"

Deník Ha´arec si dnes všiml, že se za vůdce Likudu nepostavil žádný z politiků této vládní strany. Opozice už od středy hovoří o nutnosti Šaronovy rezignace či hlasování o nedůvěře.

"Není to pro mě lehké," řekl ve středu večer vůdce opoziční Strany práce Šimon Peres. "S Arikem (Šaronem) jsme přátelé více než 50 let a i když jsme političtí rivalové, v osobní rovině tomu tak není. Situace ale vyžaduje, aby premiér národu sdělil svou verzi událostí."

Zdroj z ministerstva spravedlnosti zpravodajskému serveru ynet.com řekl, že v případě obvinění nezbude Šaronovi než rezignovat, neboť jde o Nejvyšším soudem stanovený způsob, jímž byl v minulosti řešen podobný případ dvou poslanců náboženské strany Šas Ariela Deriho a Rafaela Pinhasiho.

Izraelci už premiérovi nevěří

Ministr vnitra Avraham Porac uvedl, že by Šaron neměl odstoupit dříve, než bude proti němu formálně vzneseno obvinění. Ministr spravedlnosti Tomy Lapid upozornil, že v minulosti bylo mnoho případů, kdy byl Izraelec stíhán za poskytování úplatků, avšak proti příjemci peněz nebyl žádný proces veden.

Většina Izraelců si myslí, že by Šaron odstoupit měl. V průzkumu Ha´arecu a společnosti Dialogue se tak už před středečním obviněním Appela vyslovilo 64 procent respondentů. 68 procent dotázaných nevěří Šaronovým tvrzením, že o kauze "řecký ostrov" nic nevěděl.

Reklama

Související témata:

Související články

Šarona ohrožuje úplatkářská aféra

Telavivský soud ve středu obvinil izraelského realitního magnáta Davida Appela z poskytování úplatků předsedovi vlády Arielu Šaronovi a prvnímu vicepremiérovi...

Výběr článků

Načítám