Hlavní obsah

Saddám Husajn opět vyzval Iráčany k odporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Po odmlce od konce října, kdy v Bagdádu došlo k teroristickému útoku na Červený kříž, dal o sobě opět vědět bývalý irácký prezident Saddám Husajn. Ten v neděli odpoledne prostřednictvím televizích obrazovek vyzval irácký lid, aby pokračoval v boji proti okupantům. Záznam s údajným Husajnovým hlasem odvysílala arabská televize Al-Arabíja.

Foto: Radek Salaquarda-Týdeník s Kurýrem
Článek

Bývalý irácký vůdce v něm prohlašuje, že okupační spojenecké jednotky se v Iráku dostaly do "slepé uličky" a vyzval obyvatelstvo k pokračování boje proti okupantům.

"Zločinci se v Iráku dostali do slepé uličky, poněvadž si mysleli, že se účastní procházky na promenádě," řekl údajný Husajn. Vyzval irácké občany k pokračování "džihádu (svaté války) a odporu" proti okupantům všemi prostředky, aby bylo dosaženo "odchodu okupačních sil a Irák se stal opět tím, čím byl". Podle hlasu "okupantům nezůstává nic jiného, než aby opustili naši zemi, zemi arabskou a muslimskou".

Údajný Husajn chraptěl a byl unaven

Hlas byl ochraptělý a mluvčí se zdál být unaven. Nejmenovaný novinář z Al-Arabíje, že 15minutovou nahrávku kdosi televizi přehrál do telefonu jen pár minut před tím, než byla pak vysílána. "Ani nevíme, jestli to byl hovor z Bagdádu nebo z jiného místa," dodal žurnalista.

Údajný Husajn používá v nahrávce řečnické obraty svrženého iráckého prezidenta. Jako dříve označuje amerického prezidenta George Bushe a britského premiéra Tonyho Blaira za "lháře" a o Bílém domě hovoří jako o "Černém domě".

Kritizuje rovněž Iráčany, kteří spolupracují s koaličními vojsky, a boj proti místním orgánům spolupracujícím se spojenci označil za legitimní. "Každý, kdo byl dosazen (do funkce) zahraničními armádami, je nyní ve stejné situaci, jako by byl bojovníkem zahraniční armády. Boj proti nim je legitimní a vlastenecký," řek hlas patřící údajně Husajnovi.

Saddámovo poselství bylo adresováno iráckému lidu při příležitosti muslimského ramadánu, uvedla televize.

Víkendové výbuchy v Bagdádu bez obětí

V neděli ve večerních hodinách otřásl centrem Bagdádu nový výbuch. Exoploze si údajně nevyžádala žádné oběti. Vojáci nyní zkoumají, zda vybouchla nastražená nálož, anebo se jednalo o raketu.

Blízko iráckého národního muzea byl zaznamenán podobný výbuch již v sobotu večer, který si rovněž nevyžádal žádné mrtvé ani zraněné. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám