Hlavní obsah

Rusové testovali revoluční podmořský dron Poseidon

Moskva

Ruská armáda provedla testy jaderného pohonu revolučního podmořského aparátu s neomezeným dosahem a rychlostí přes 200 kilometrů za hodinu. Oznámila to ve středu agentura TASS s odkazem na informované zdroje z obranného průmyslu. O podmořském dronu nazvaném Poseidon hovořil už loni prezident Vladimir Putin.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jaderný energetický agregát bezpilotního aparátu vyzkoušeli experti ruských ozbrojených sil v moři na blíže neurčeném místě, uvedla ruská agentura. „Charakteristiky neomezeného dosahu a rychlosti přes 200 kilometrů za hodinu se plně potvrdily,” prohlásil její armádní zdroj. Oficiální místa podle TASS o testu neinformovala.

Putin o podmořském dronu hovořil poprvé v poselství ruskému parlamentu loni v březnu. Řekl tehdy, že aparát může být vyzbrojen jadernou i konvenční municí a bude schopen ničit infrastrukturu protivníka i letadlové lodi. Pracovat bude v hloubce jednoho kilometru.

Zařízení má být součástí rozsáhlé modernizace ruského strategického arzenálu, která mimo jiné údajně zahrnuje rakety na jaderný pohon s neomezeným dosahem a nepředvídatelnou letovou dráhou.

Reklama

Výběr článků

Načítám