Hlavní obsah

Ruský miliardář se nezdráhá kritizovat Putina

Většina ruských miliardářů se zdráhá kritizovat režim ruského prezidenta Vladimira Putina, Boris Minc k nim ale nepatří. V rozhovoru pro BBC označil válku na Ukrajině za důsledek Putinova šílenství a hladu po moci. Podle něj se drží bohatí Rusové s kritikou války zpátky kvůli strachu z Kremlu. Čtyřiašedesátiletý Minc sám už několik let pobývá v Británii a na návrat do Ruska nepomýšlí. Uvedl, že na rozdíl od Putina „nechce žít v bombovém krytu“.

Foto: Profimedia.cz

Ruský miliardář Boris Minc

Článek

Minc označuje Putinovy činy za „ohavné“ a invazi za „nejtragičtější událost v novodobé historii nejen Ruska a Ukrajiny, ale celého světa“. Přirovnal ji k Hitlerově vpádu do Polska v roce 1939, kterým začala druhá světová válka.

„Tato válka (na Ukrajině – pozn. red.) je výsledkem šílenství a hladu po moci jediné osoby, Vladimira Putina, podporované jeho nejbližším okolím,“ prohlásil Minc.

Politika a podnikání 

K bohatství přišel Minc díky investiční společnosti O1 Group, kterou založil v roce 2003 a prodal o patnáct let později. Předtím to zkoušel v politice.

Putinovi byl prý poprvé představen na začátku 90. let, více s ním ale mluvil až v roce 2000 v době, kdy se šéf Kremlu poprvé ujímal prezidentského úřadu. Minc, který v 90. letech pracoval pro předchozího prezidenta Borise Jelcina, s ním chtěl probrat plány na reformu místní správy, která by pomohla pozvednout ruskou demokracii na úroveň odpovídající 21. století.

„Putin si mé návrhy vyslechl, aniž by je komentoval nebo se hádal. Následující den mě vyhodil,“ vzpomíná Minc. Podle něj byla Putinova vize směřování země na míle vzdálená představě předchozí vlády.

Každý nezávislý podnikatel je pro Putina hrozba 

Jako podnikatel začal mít Minc v Rusku problémy po anexi ukrajinského Krymu, proti níž veřejně vystoupil. Jeho investiční firmu začali vyšetřovat v několika různých případech. I dnes je proti němu v Rusku vedeno trestní řízení.

Ruského opozičního politika Borise Němcova zavraždila pětice Čečenců, rozhodl soud

Evropa

Miliardář rodnou zemi opustil v roce 2015 po vraždě opozičního politika Borise Němcova. Zodpovědnost za ni přičítají kritici právě ruskému autoritáři, i když za ni byli odsouzeni najatí Čečenci. Putin v té době tvrdě zakročil proti opozici z řad politiků, novinářů i podnikatelů. Pro Mince to byl „signál, proč okamžitě ze země odejít“.

„Každého podnikatele nezávislého na Putinovi vidí jako hrozbu, protože může financovat opozici nebo podnítit protesty – a takoví lidé jsou vnímáni jako Putinovi nepřátelé, a tím pádem nepřátelé státu,“ vysvětloval pro BBC.

Pro to, že se většina bohatých drží ve vyjádřeních ohledně války zpátky, má jednoduché vysvětlení. „Všichni se bojí,“ uvedl. Každá osoba, která otevřeně kritizuje Putina, má podle něj důvody obávat se o svou osobní bezpečnost.

Podle něj je pro bohaté Rusy, kteří Putina nesnášejí, „nejodvážnější možný krok tiše odejít do exilu“. V tomto případě zmiňuje případ Michaila Chodorkovského, bývalého nejbohatšího muže Ruska, jenž kvůli zřejmě politicky motivovaným obviněním strávil skoro dekádu ve vězení.

„Nemám žádný zájem na tom žít v bombovém krytu jako Putin,“ sdělil BBC. V Británii se prý cítí spokojeně a žije tam bez zvláštní ochrany. Na návrat do Ruska zatím nepomýšlí.

Není na sankčním seznamu

Miliardář se ve Spojeném království nedostal na sankční seznamy zaměřené proti ruským oligarchům, ani sám se za oligarchu nepovažuje. V roce 2018 se sice objevil na americkém „Putinově seznamu“, BBC ale podotkla, že patřil do širšího okruhu, který odrážel objem bohatství (v té době více než miliarda dolarů), nikoli vazby na Kreml.

„Ne každý ruský podnikatel je proputinovský, a stejně tak není každý bohatý Rus nutně oligarcha,“ poznamenal Minc. „V Rusku ten termín znamená podnikatele, který je velmi napojený na Putina a většina jeho majetku nebo profitů závisí na spolupráci s ruským státem.“

Pos..ná armáda v zemi, kde je všechno na hov.., kritizuje Rusko tamní miliardář

Evropa

Dalším vzácným kritikem z řad ruských podnikatelů se stal i Oleg Tinkov, zakladatel banky Tinkoff a bývalý majitel cyklistického týmu Tinkoff-Saxo. V invazi nevidí žádný přínos a chce konec „šílené“ války, použil i sprostá slova.

Michail Fridman se oproti tomu zdráhal vůči Putinovi vymezit, ale naznačil, že kritika režimu by pro něj a jeho kolegy mohla znamenat risk.

Ruská invaze na Ukrajinu trvá už více než 170 dní. Většina států a světových osobností z řad politiky a kultury ji odsoudila jako nevyprovokovaný útok na svrchovaný stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám