Hlavní obsah

Rusko vyzvalo k nezávislému prošetření smrti Roma v Teplicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se připojuje k požadavku Rady Evropy, aby byla nezávisle vyšetřena smrt Roma po zásahu policie v Teplicích minulý měsíc. Podle tiskové agentury TASS to ve čtvrtek řekla na brífinku mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. „Událost jde ruku v ruce s nepříznivým stavem práv romské menšiny v zemi, s projevy diskriminace a segregace. Česko je pravidelně kritizováno specializovanými mezinárodními institucemi, jako je Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě nebo Rada Evropy,” uvedla Zacharovová.

Zákrok v Teplicích

Článek

„Podporujeme výzvu vedení Rady Evropy, aby smrt (Roma v Teplicích) byla nezávisle prošetřena,” sdělila ruská mluvčí.

Praha by podle ní měla důsledně dodržovat své mezinárodní závazky v boji proti diskriminaci českých občanů a v oblasti podpory a dodržování práv národnostních menšin.

Kvůli potyčce dvou mužů, kteří také poškozovali cizí auta, zasahovali policisté v Teplicích v sobotu 19. června odpoledne. Šestačtyřicetiletý Stanislav Tomáš zemřel v sanitce poté, co proti němu policisté použili donucovací prostředky.

Na sítích se objevilo další video ukazující chování muže před zásahem v Teplicích

Krimi

Amatérské video zveřejněné Romea TV na platformě YouTube, zachycuje policisty, jak při zatýkání několik minut klečí jednomu z mužů na krku. Na jiném záznamu, který údajně předchází zákroku policie, je vidět, jak muž dvakrát vrazil do zaparkovaného automobilu a poté se skácel. Policie pak uveřejnila video, na němž stejný muž do auta buší pěstmi.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pieta v Teplicích za muže, který zemřel po zásahu policistů

Policie vinu na mužově úmrtí opakovaně odmítla a tvrdí, že Rom byl vůči policistům agresivní, napadl je, a proto použili donucovací prostředky. Poté přivolali sanitku, v níž záchranáři zahájili resuscitaci. Zhruba o 15 minut později lékař v nemocnici konstatoval mužovu smrt. Pitva podle policie neodhalila známky poranění orgánů ani dušení; podle jejích závěrů měl muž v těle pervitin a zemřel na selhání srdce.

Rodina zemřelého Roma v Teplicích podala trestní oznámení na policii

Krimi

Kauza vzbudila pozornost nejen v České republice a je v některých komentářích přirovnávána k případu černocha George Floyda, který zemřel ve Spojených státech poté, co mu policista několik minut klečel na krku.

Rodina zemřelého Roma podala na Policii ČR trestní oznámení, informoval ve středu server Romea.cz.

Zakleknutím zátylku nelze člověka udusit, tvrdí instruktor

Domácí

Rada Evropy minulý týden vyzvala k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření události a uvedla, že záběry ze zásahu budí znepokojení a vyvolávají mnoho otázek ohledně okolností tragického incidentu. Česká pobočka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International policejní zákrok označila za hrubý a nezákonný, šéf Ústřední rady německých Sintů a Romů Romani Rose za nelidský, odporný a brutální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám