Hlavní obsah

Rumsfeld zakázal vojákům v Iráku digitální aparáty

WASHINGTON/KÁBUL

Američtí vojáci v Iráku nesmějí z rozkazu ministra obrany Donalda Rumsfelda používat digitální kamery, fotoaparáty a mobilní telefony vybavené fotoaparáty. Z nich byla totiž pořízena většina fotografií zobrazujících zneužívání a týraní zajatců v Iráku. Britský týdeník The Business o tom informovaly nejmenované zdroje z amerického ministerstva obrany.

Foto: Libor Šimánek
Článek

Zákaz se zatím vztahuje jen na americká vojenská zařízení v Iráku, ale mohl by se rozšířit na všechny vojenské základny ve světě.

Právě mobilní telefony s integrovaným fotoaparátem jsou zřejmě příčinou rychlého rozšíření fotografií znázorňujících týrané zajatce v irácké věznici Abú Ghrajb na veřejnost. Týrání už řeší vojenský soud v Bagdádu a padl i první trest. [celá zpráva]

Rostoucí obliba fotomobilů zasáhla i americké vojáky, kteří kolegy a příbuzné mohou poměrně rychle zásobovat čerstvými pohlednicemi ze svého dobrodružného života.

Začala inspekce věznic USA v Afghánistánu

V Afghánistánu v pondělí začala hloubková kontrola dvou desítek věznic vydržovaných americkou armádou v reakci na množící se obvinění, že američtí vězeňští dozorci týrají své vězně nejen v Iráku, ale i v Afghánistánu.

Mluvčí americké armády podplukovník Tucker Mansager řekl, že brigádní generál Charles Jacoby, který vede inspekční tým, již navštívil dvě zařízení na východě země. Kontrolu nařídil vrchní velitel amerických jednotek v Afghánistánu generálporučík David Barno. Jacoby má zprávu o stavu věznic předložit do poloviny června.

Ve vězeních je drženo asi 350 osob podezřelých z islámského radikalismu a z příslušnosti k teroristické síti al-Kajdá.

Mansager také sdělil, že americké vojenské úřady zvažují žádost Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), aby jeho pracovníci mohli zkontrolovat vězení v jihoafghánském Kandaháru. MVČK má již jako jediná nevládní organizace přístup do věznice na letecké základně Bagrám, která leží několik desítek kilometrů severně od afghánské metropole Kábulu.

Americká armáda již čelí skandálu kolem týrání iráckých zajatců poté, co se na veřejnost dostaly fotografie znázorňující ponižování iráckých vězňů americkými vojáky. Vyšetřování případů týrání podnítil v Afghánistánu bývalý vězeň, který tvrdí, že byl bit a sexuálně zneužíván. Armáda také nevysvětlila podezřelá úmrtí tří zajatců v letech 2002 a 2003.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám