Hlavní obsah

Rumsfeld kritizován za počítačem podepsané kondolence

Novinky, DPA, Los Angeles Times
WASHINGTON

Ano, více než tisícovku kondolencí rodinám vojáků, kteří zemřeli v Iráku a Afghánistánu, jsem nepodepsal. Věta amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda rozpoutala novou aféru armády Spojených států. Kritici tvrdí, že měl listy signovat ručně a ne s využitím počítače. Údajně tak urazil pozůstalé a ukázal na "hodnotu" života, jak jej vidí Pentagon.

Foto: Dana Ehlová

V roce 2016 získala Přepyšské kormidlo Červená karkulka.

Článek

Rumsfeld rozeslal dopisy rodinám zesnulých vojáků v polovině prosince. Pod textem vyzdvihujícím zásluhy mužů a žen padnuvších v boji je vytištěn podpis, jenž se prý vydává za "pravý".

Ministr však samozřejmě dílčí listy nesignoval. A právě tento postup se kritikům - jak z řad demokratů, tak republikánů - nelíbí.

Podle nich měl ministr vše podepsat osobně, anebo by bylo lepší poštu vůbec nerozesílat.

Rumsfeld a Irák

Rumsfeld se prostřednictvím médií za svůj omyl všem omluvil. Uvedl, že chtěl pouze vyjádřit všem pozůstalým soustrast. Dát jim najevo, že si uvědomuje tíživost ztráty, jež je postihla odchodem blízkého člověka.

"Podle mě je to nešetrný útok. Nejen na toho, kdo někoho ztratil, ale na všechny vojáky sloužící v Iráku," uvedl pro časopis Stars and Stripes Ivan Medina. Na Blízkém východu ztratil dvojče, bratra Irvinga.

Kritici staronového ministra obrany vyčítají prezidentovi Georgi W. Bushovi, že se rozhodl ponechat ve vládě právě Rumsfelda. [celá zpráva]

Podle nich by měl nést vinu za to, že důkazy vedoucí k invazi do Iráku byly zmanipulované.

Armádu čeká šetření

Armáda bude řešit v budoucnu mnohem závažnější problém. Jak píše deník Los Angeles Times, Bílý dům na Pentagonu požaduje v příštích šesti letech snížení nákladů o 60 miliard dolarů (asi 1,44 bil. Kč).

Příští rok dostane 417,5 miliardy dolarů (10 bil. Kč). Výdaje na Iráku a Afghánistán jsou financovány ze zvláštních fondů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám