Hlavní obsah

Řidič autobusu u Zvolenu spílal Ukrajinkám

Bratislava

Nepříjemný zážitek ze Slovenska mají dvě ukrajinské uprchlice. Řidič autobusu jim opakovaně nadával a hanobil všechny Ukrajince. Za nejhorší však obě považují, že ostatní cestující se tomu smáli a nikdo se jich nezastal. O případu informovala Slovenka Zdena, která obě běženkyně ubytovala v Zolné u Zvolenu.

Foto: Sergej Grits, ČTK/AP

Ukrajinské uprchlice na polském přechodu v Medyce (ilustrační foto)

Článek

„Jsme pohostinný národ, vysloužili jsme si dobré jméno, protože pomáháme. Jenže moje Ukrajinky si mi postěžovaly, že jeden z řidičů autobusu jim opakovaně nadává,“ sdělila Zdena na sociální síti.

Zaměstnavatel šoféra postihl

V Zolné není žádný obchod s potravinami, a pokud si Ukrajinky chtějí nakoupit, musí asi deset kilometrů do Zvolenu autobusem.

„Jezdí i se svými malými dětmi, které nemají kde nechat. Když předloží v autobuse doklad uprchlíka, začíná šikana,“ dodala Zdena.

Čaputová v ruštině vzkázala vojákům: Ubližovat bezbranným je největší slabošství

Evropa

S problémem se obrátila na Slovenskou autobusovou dopravu (SAD) Zvolen. Neznala sice jméno řidiče, ale předpokládala, že podle evidenčního čísla autobusu a času odjezdu linky bude možné jeho totožnost zjistit. Podle Lenky Štepánkové, mluvčí Banskobystrického kraje, se tak stalo a společnost SAD Zvolen už s řidičem řešila porušení etického kodexu.

„Dostal upozornění, a pokud se situace bude opakovat, hrozí mu ukončení pracovního poměru,“ řekla Štepánková. Společnost SAD Zvolen v prohlášení uvedla, že se jedná o individuální selhání jednotlivce.

Tetjana se chce ze Slovenska vrátit. Bude-li kam

Válka na Ukrajině

„V žádném případě netolerujeme jakékoli nevhodné chování k cestujícím ze strany našich zaměstnanců a odsuzujeme ho. Cestujícím se omlouváme,“ zdůraznila.

Přišlo 2051, odešlo 1552 běženců
Slovensko-ukrajinskou hranici překročilo v pondělí ve směru na Slovensko 2051 lidí.
Ve směru na Ukrajinu to bylo 1552 lidí.
Od začátku konfliktu přišlo na Slovensko z Ukrajiny přes 363 tisíc lidí.
Od 24. února opustilo území Slovenska ve směru na Ukrajinu přes 110 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám