Hlavní obsah

Režisér Michalkov se obul do Jelcinova muzea. Vdovu rozhořčil

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do citlivé polemiky se v Rusku pustil oscarový režisér Nikita Michalkov. Při parlamentní debatě věnované strategii státní kulturní politiky se obořil na muzeum ruského exprezidenta Borise Jelcina v Jekatěrinburgu. Podle něj se tato instituce podílí na falšování a dehonestaci ruských dějin. Vdova po exprezidentovi Naina Jelcinová okamžitě Michalkova obvinila ze lži.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Režisér Nikita Michalkov

Článek

Podle režiséra se v Jelcinově centru, jež bylo loni otevřeno s podporou prezidenta Putina, návštěvníkům denně „vpravují injekce likvidující národní identitu“. Prostřednictvím vyspělé techniky se tam „prakticky ničí představy lidí o tom, co to vlastně jsou ruské dějiny“, prohlásil.

Tvrdí, že muzeum, které přišlo na sedm miliard rublů (téměř tři miliardy korun), má zhoubný vliv na mladou generaci, a politiky proto vyzval k rychlé nápravě. „Denně tam chodí stovky dětí a dostávají tento jed,“ řekl o programové náplni muzea.

„Nebyl tam, tak nemůže hodnotit“

Projev Michalkova, který je ovšem v Rusku mnohdy kritizován za nadbíhání Kremlu, vyvolal emotivní reakce. Naina Jelcinová mu v otevřeném dopise vytkla, že „kritizuje, co neviděl“.

„Jsem hluboce rozhořčená prohlášením Michalkova. Již několik měsíců šíří lži o tom, jak je v muzeu prezentována historie Ruska, a nestydí se urážet lidi, kteří pracovali ve prospěch naší země,“ zdůraznila v otevřeném dopise. Podle ní muzeum nepředvádí žádné „lakování epochy na růžovo, ale jen dokumenty, fakta a svědectví“.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Boris Jelcin

Michalkov říká, že se ovšem nechtěl dotknout exprezidenta ani jeho rodiny. „Nejde o Jelcinovu památku, ale o pokřivený výklad dějin. Jsem proti promítání lživých filmů, ve kterých všichni, kdo stáli (před Jelcinem) v čele naši země, figurují jako mizerové, ničemové a krvaví tyrani,“ uvedl.

”Bezpáteřník teď hází bláto“

O uplynulém víkendu se pak režisér do Jelcinova centra speciálně vypravil. A kritický názor, jak poté sdělil, prý nezměnil. „Přišel jsem jen proto, aby se neříkalo, že jsem tady nebyl,“ citovala ho agentura TASS. Utvrdil se prý, že muzeum předestírá lživý výklad dějin. Mezi řádky – jde mu zjevně o cary.

Ministr kultury Vladimir Medinskij za vládní stranu Jednotné Rusko Michalkova podpořil a rozruch kolem jeho kritiky označil za „pochybný humbuk“. Kritici však režisérovi hned připomněli, že zatímco v 90. letech byl sám „jelcinista“, nyní na něj hází bláto. „Hlavní je pro něj sloužit moci, ať je jakákoli,“ napsal v blogu opoziční novinář Jevgenij Kiseljov. Podle něj je režisér prostě „bezpáteřní“.

Michalkov v 90. letech aktivně agitoval pro Jelcina, jehož soupeřem byl tehdy komunista Gennadij Zjuganov. „Za Jelcinem není žádná strana. Stojí za ním Rusko. Jsem pro Rusko, a to znamená pro Jelcina,“ zněl například jeden z jeho populárních spotů. Zatímco v minulosti tvrdil, že „Jelcin Rusko zachránil“, nyní mu vytýká, že se „dopustil zločinu“ tím, že zničil Sovětský svaz. „Byla to největší geopolitická katastrofa!“ uvedl ve svém pravidelném pořadu ve státní televizi, což je v podstatě parafráze známého výroku nynějšího šéfa Kremlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám