Hlavní obsah

Rakousko a Švýcarsko sevřel do kleští sníh, mráz a vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová sněhová nadílka nepotrápila jen Česko, ale i ostatní země střední Evropy. Sníh, mráz a ostrý vítr sevřely v sobotu do kleští horské oblasti Rakouska, Německa a Švýcarska. Ve švýcarském Fribourgu se pod náporem větru utrhla část stavebního zařízení a zabila sedmnáctiletou dívku, která procházela kolem budovy.

Článek

Agentura DPA opravila svou původní informaci, že pod lešením zříceným ve švýcarském Fribourgu zahynul mladík. Zjistilo se, že to byla 17letá dívka. Vydala se do ulic ve chvílích, kdy vítr dosahoval rychlosti 112 kilometrů za hodinu. Ráno bylo povětří mírnější. Švýcarští meteorologové očekávají silné sněžení i v neděli.

Rakousko hlásí zimní potíže s provozem kolem Salcburku a v oblastech sousedících s německou spolkovou zemí Bavorsko. Problémy se vyskytují na dálnici A10 mezi tunelem Ofenauer a hraničním přechodem Walserbergem, a kolem Zell am See. Mimořádně hustý provoz je důsledkem střídání turnusů německých rekreantů, kteří mají v jednotlivých spolkových zemích rozdílné termíny jarních prázdnin, jež tradičně tráví v rakouských Alpách.

V ranních hodinách napadlo asi deset centimetrů nového sněhu, který se drží na silnicích a ulicích, nicméně k vážným dopravním nehodám zatím nedošlo. Ve vyšších polohách salcburské oblasti platí povinnost nasazení řetězů.

Zácpy na dálnicích

Dopravní zácpy na dálnicích a silnicích do přilehlých rekreačních středisek se dnes po celý den vytvářely také v rakouských spolkových zemích Vorarlbersko a Tyrolsko. Na Rýnské dálnici A14 ve Vorarlbersku se před Pfänderským tunelem vytvořila mnohakilometrová zácpa, obdobná je situace na rychlostní silnici S16 u Dalaaského tunelu. Auta jen popojíždějí i na přeplněné silnici z horského střediska Montafon.

Ještě horší situace byla na Innské dálnici A12 v Tyrolsku, které využívají i němečtí rekreanti mířící do severní Itálie. Ve směru na Německo se na ní na několika místech vytvořily mnohakilometrové fronty. Na přístupových silnicích k této dálnici se jen pomalu posunovaly dlouhé kolony aut.

"Dnes už nesněží vydatně a silnější sněžení se očekává v neděli. V horách napadlo asi půl metru sněhu, v údolních oblastech kolem třiceti centimetrů," prohlásil Josef Haslhofer ze salcburského povětrnostního úřadu. Ten také varuje před výrazně zvýšeným lavinovým nebezpečím.

Meteorologové předpovídají, že zima bude panovat i příští dva týdny, než dorazí mírná povětrnostní fronta od Atlantiku. Poté by mohly teploty vystoupat na patnáct stupňů Celsia.

Problémy i v Česku

Problémům se nevyhnulo ani Česko. V pátek a v noci na sobotu opět vydatně sněžilo. Víkendový provoz na silnicích je slabý, problémy tak jsou jen ve vyšších polohách. [celá zpráva]

Pravděpodobně pod tíhou sněhu se v sobotu ráno zřítila část střechy v nepoužívaném depu u vlakového nádraží v Hanušovicích na Šumpersku. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, střecha poškodila zaparkované historické vozy a osobní auto. Škoda dosud nebyla vyčíslena.

"Spadla zhruba polovina střechy o rozměrech 90 krát 25 metrů v depu kolejových vozidel u vlakového nádraží. Spadla také stěna, která zničila zaparkované osobní auto. V depu byly uskladněny historické vozy, které byly pádem poškozeny," řekl operační důstojník šumperských hasičů.

Hasiči okolí zřícené budovy ohradili a z nezasažené části depa vytáhli sněžnou frézu a montážní vůz.

Reklama

Související témata:

Související články

Sníh ztrpčuje řidičům život

Letošní zima jakoby nechtěla polevit. V pátek a v noci na sobotu opět vydatně sněžilo. Silničáři mají plné ruce práce. Víkendový provoz na silnicích je slabý,...

Výběr článků

Načítám