Hlavní obsah

Putin: veřejné vyšetřování masakru nebude

– LONDÝN

Ruský prezident Vladimir Putin nehodlá nařídit veřejné vyšetřování krvavého masakru ve škole v severoosetském Beslanu. Nemíní ani vyjednávat s čečenskými separatisty, které v rozhovoru pro dnešní britský list The Guardian označil za "zabijáky dětí".

Foto: Martin Tlustý

Nejvíce návštěvníků zřejmě dorazí na již dobře zavedenou reggae kapelu Švihadlo s frontmanem Petrem Šturmou.

Článek

Prezident trvá na interním vyšetřování beslanské tragédie. "Chci sestavit sled událostí a zjistit, kdo je odpovědný a kdo má být potrestán," řekl prezident deníku při svém vůbec prvním setkání se zahraničními novináři po beslanské tragédii.

Pokud by podle Putina chtěl parlament zahájit vlastní vyšetřování, nebude mít námitky. Obává se ale, aby to nevyústilo v "politickou show".

Politický dialog s čečenskými separatisty, "zabijáky dětí", podle něj nepřipadá v úvahu. "Proč se nesetkáte s Usámou bin Ládinem, proč ho nepozvete do Bruselu nebo do Bílého domu, proč s ním nezahájíte rozhovory a nezeptáte se ho, co chce a nedáte mu to, abyste měli klid?" otázal se ironicky Putin. Pokud si západní svět stanovil pro jednání s teroristy své hranice, proč by mělo Rusko jednat s lidmi, kteří zabíjejí děti, řekl Putin.

Na otázku týkající se porušování lidských práv v Čečensku ruskými jednotkami Putin odpověděl, že válka vytváří "strašné procesy, které mají svou vlastní logiku".

Prezident také trval na tom, že mezi ruskou politikou v Čečensku a Beslanem neexistuje spojitost. Boj Čečenska za nezávislost považuje za hlavní součást strategie čečenských islamistů, kteří chtějí s pomocí zahraničních fundamentalistů rozvrátit celé jižní Rusko a rozdmýchat nepokoje mezi muslimy v jiných částech země.

"Muslimové žijí podél Volhy, v Tatarstánu i Baškortostánu. Čečensko není Irák. Není to daleko. Všechno je to o územní celistvosti Ruska," řekl Putin.

Zakajev: Terorismus kvůli podpoře Putina ze Západu

Jeden z předáků umírněných čečenských separatistů Achmed Zakajev kritizuje Západ za podporu, kterou poskytuje prezidentovi Vladimiru Putinovi. Právě tato podpora vedla podle Zakajeva k nedávným teroristickým útokům v Rusku.

"Putina nikdy neuvidíme, jak se za jednacím stolem pokouší o politické urovnání (čečenské otázky)," řekl britskému deníku The Independent Zakajev, který žije v britském azylu. "Evropa a Západ by měly pochopit, že dnešní režim v Rusku je nebezpečný pro Evropu i celý svět," dodal Zakajev, nyní mluvčí bývalého čečenského prezidenta a vůdce umírněných separatistů Aslana Maschadova.

Rusko se podle něj po 70 letech sovětské vlády nemohlo stát demokracií přes noc, ale za bývalého prezidenta Borisa Jelcina alespoň nabralo správný směr. "Putin všechny tyto svobody ruší, protože mu Západ všechno odkývne," tvrdí Zakajev.

Evropské vlády se podle něj nepoučily z historie. "Právě Evropa udělala ze Stalina to, co byl. Stejné politické prospěchářství přimělo Západ zavírat oči nad Stalinem, jen aby si udržel jeho strategické spojenectví," soudí Zakajev.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám