Hlavní obsah

Putin se rozhodl zatočit s kuřáky. V restauracích a barech si už nezapálí

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin se rozhodl ještě tvrději zatočit se 44 milióny kuřáků v zemi. Od 1. června si v restauracích a barech už nezapálí. Kreml doufá, že tímto opatřením sníží počet kuřáků do roku 2020 na 25 procent ze současných 39 procent.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil kuřákům válku.

Článek

Rusko začalo zavádět přísnější kontrolu kouření loni v létě, kdy zakázalo kouření ve vládních budovách a reklamu tabákových firem. Od 1. června bude kouření zakázáno v barech, restauracích, hotelech a ve vlacích. Cigarety se také nebudou smět vystavovat v obchodech nebo se prodávat v kioscích. Podobná omezení má již mnoho jiných zemích.

Uvěřili kolegům na Západě

„V případě tohoto zákona jsme spoléhali na výzkumy USA a Evropy. V této souvislosti jsme zcela věřili našim kolegům na Západě," prohlásil šéf výboru pro veřejné zdraví Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Sergej Kalašnikov. Podle něj zahraniční tabákové firmy, které kontrolují zhruba 90 procent ruského cigaretového trhu, jehož hodnota je 20 miliard USD (403,1 miliardy Kč), proti zákonu intenzivně lobbovaly.

Mezinárodním tabákovým společnostem se roky dařilo vyrovnávat pokles prodeje na západních trzích silnou poptávkou v Rusku. Nyní tvrdí, že nová pravidla jdou příliš daleko. Ředitel pro komunikaci moskevské pobočky tabákové firmy British American Tobacco Alexandr Ljutij uvedl, že poslední údaje sice ukazují, že ruský tabákový trh klesl o sedm procent, avšak neberou v úvahu růst pašovaného zboží z dalších bývalých sovětských republik.

Pašuje se stále více

„Ceny cigaret rostou rychleji než disponibilní příjmy spotřebitelů. To vyvolává příliv pašovaného zboží a omezuje prodej legálních cigaret na trhu," prohlásil. Kalašnikov rovněž uvedl, že vláda plánuje zvýšit tlak na kuřáky, aby přestali kouřit, dalším růstem spotřebních daní, které již letos prudce stouply. Spotřební daň se obvykle podílí na ceně balíčku cigaret v Evropě 60 procenty, v Rusku však pouze 17 procenty.

Proti zákazu kouření jsou i majitelé barů a restaurací, kteří se obávají poklesu návštěvnosti a příjmů. Podle posledního průzkumu nezávislé ruské firmy Levada Centre až 82 procent ruských restaurací očekává, že jim od neděle klesne počet zákazníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám