Hlavní obsah

První Číňan poletí do kosmu příští týden

Novinky, Jan Horák, DPA, NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

S napětím očekávaný let prvního Číňana do kosmu se zřejmě uskuteční 15. října. Prohlásil to čínský kosmický expert Sie Kuang-süan v rozhovoru zveřejněném ve středu v listě Oriental Morning News. Inženýr, který řídil již let kosmické lodi Šen-čou III, dodal, že půjde jen o jediný oblet Země, jenž bude trvat 90 minut.

Foto: Vratislav Konečný

Švejk v polském Sanoku

Článek

Start rakety má přenášet televize, ale přesný čas nebyl dosud oznámen.

Čína bude třetí kosmickou velmocí

Pokud se start prvního čínského kosmonauta podaří, stane se Čína po bývalém Sovětském svazu a Spojených státech třetí zemí, která vyšle do kosmu vlastní kosmickou loď se svým občanem na palubě.

"Čína si vyvíjí vlastní kosmickou technologii. Začali jsme později než Rusko a USA, je však zajímavé, jak rychle jsme to dokázali," uvedl Sie Kuang-süan. Čínský vesmírný program byl zahájen teprve v roce 1992, ale už nyní zaměstnává desítky tisíc lidí.

O let soutěží 14 kosmonautů

Jméno kosmonauta nebylo ještě oznámeno. Do výcvikového střediska na severozápadě země se jich sjelo čtrnáct. Z nich budou vybráni tři finalisté, poletí však jen jeden. Ještě před několika týdny čínské listy psaly, že by mohli letět najednou i tři kosmonauti.

Před očekávaným pilotovaným letem Čína uskutečnila od listopadu 1999 čtyři zkušební lety. Při posledním v prosinci 2002 testovala systémy zajišťující normální životní podmínky kosmonauta. Všechny lodi vynesla na oběžnou dráhu kolem Země čínská raketa Dlouhý pochod 2F.

Číňan má strávit v kosmu 90 minut

Pokud let čínského kosmonauta potrvá 90 minut, bude sice kratší než let prvního kosmonauta světa Rusa Jurije Gagarina, který oblétl Zemi 12. dubna 1961 za 108 minut, ale nikoliv nejkratší. První americký astronaut Alan Shepard, který startoval 5. května 1961, podnikl vlastně jen kosmický "skok" a jeho let v kosmické lodi Mercury trval jen 15 minut.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám