Hlavní obsah

Průzkum: lidé jsou šťastnější a nejvíc Dánové

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Svět se stává šťastnějším místem pro život a nejšťastnějším národem jsou Dánové. Vyplývá to z výročního průzkumu americké Národní vědecké nadace v 97 zemích světa. Češi skončili v druhé polovině žebříčku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Průzkum, který vedl Ronald Inglehart z michinganské univerzity se provádí od roku 1981. Lidem v různých zemích klade dvě jednoduché otázky: jak moc se cítí šťastnými a jak jsou spokojeni se svým životem.

Zatímco nejšťastnějšími se cítí Dánové, Portoričané a Kolumbijci, nejméně štěstí pociťují lidé v Zimbabwe, Arménii a Moldávii. V poslední desítce figuruje též Irák a Rusko. Nijak zvlášť šťastní se necítí ani Češi, skončili na 53. místě. Šťastnější než oni se cítí mimo jiné i lidé v  Guatemale nebo dokonce v Nigérii.

„Náš výzkum naznačuje, že ekonomické faktory nejsou jedinými potřebnými ke štěstí. I když prosperita ke štěstí značnou měrou přispívá, osobní svobody jsou ještě důležitější,“ řekl Inglehart s tím, že země na konci žebříčku se potýkají s chudobou a autoritářskými vládami. Důležitými indikátory štěstí jsou podle Ingleharta i rovnost pohlaví a společenská tolerance. Vzhledem k tomu, že ukazatele za poslední dekády vzrostly, je svět obecně šťastnější.

Pořadí zemí podle míry štěstí1. Dánsko 2. Portoriko 3. Kolumbie 4. Island 5. Severní Irsko 6. Irsko 7. Švýcarsko 8. Nizozemsko 9. Kanada 10. Rakousko ... 16. USA 23. Venezuela 26. Saúdská Arábie 29. Nigérie 30. Brazílie 52. Polsko 53. Česká republika 54. Čína 64. Írán 75. Slovensko 88. Rusko 91. Irák 96. Arménie97. Moldávie97. Zimbabwe

Anketa

Cítíte se šťastní?
Ano, jsem maximálně šťastný/šťastná
5,9 %
Ano, jsem šťatný/šťastná
36,7 %
Ne, nijak zvlášť šťastný/šťastná se necítím
41,2 %
Ne, vůbec nejsem šťastný/šťastná
14,2 %
Nevím
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3854 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám