Hlavní obsah

Protože je černý? Manželka Billa Cosbyho odsouzeného za sexuální násilí sází na rasovou kartu

Novinky, tcs

Nejvyšší soud v Pensylvánii nově umožnil přezkoumání odvolání Billa Cosbyho, černošského komika, který byl v roce 2018 odsouzen za to, že v roce 2004 zdrogoval a znásilnil svou tehdejší milenku Andreu Constandovou. Cosbyho manželka Camille rozhodnutí přivítala s tím, že Afroameričané bývají obětí nařčení bílých žen z hnutí MeToo.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Bill Cosby na snímku z roku 2018

Článek

Podle úterního rozhodnutí, které je považováno za přelomové, pensylvánský nejvyšší soud znovu zhodnotí dva ze čtyř bodů, na kterých Cosbyho advokáti zakládali své odvolání. To bylo soudy už jednou loni zamítnuto.

Podle Cosbyho mluvčího je dvaaosmdesátiletý komik, který si momentálně odpykává ve státní věznici trest v rozmezí tři až deset let, vděčný. „Jak jsme už řekli, falešné usvědčení Billa Cosbyho dalece přesahuje jeho osobu. Jde o zničení všech černých a barevných lidí v Americe,“ uvedl Andrew Wyatt.

Cosbyová: Bílé ženy bez důkazů obviňují černé muže

Podobného názoru je i komikova manželka Camille. Ta soudy z rasismu obvinila už po zamítnutí odvolání. Ani nyní si nebrala servítky. „Hnutí MeToo a jemu podobná záměrně ignorují historii jistých bílých žen, které obviňují černé muže ze sexuálního útoku bez důkazu či čehokoliv jiného,“ uvedla Cosbyová.

„Víme, jak ženy mohou lhát,“ uvedla šestasedmdesátiletá žena a dodala, že ani jedna z žen, které jejího manžela obvinily ze znásilnění či sexuálního zneužívání, nepředložila žádný důkaz.

Bill Cosby (vpravo) se svým mluvčím Andrewem Wyattem u soudu v roce 2016.

Toto vyjádření přichází v době, kdy Spojenými státy zmítají nepokoje vyvolané spornými policejními zákroky proti příslušníkům černošské menšiny, zejména nedávnými incidenty, při kterých zemřeli Afroameričané George Floyd či Rayshard Brooks. Vyjádření Cosbyho manželky ale nevyvolalo na sociálních sítích příznivé reakce ani u příznivců hnutí Black Lives Matter. Na rozdíl od zabitých byl totiž Cosby známou celebritou se všemi privilegii a jeho případ soudy řádně projednaly.

V civilním procesu vypovídal výměnou za beztrestnost

Ani nejvyšší soud se možnou rasovou diskriminací vůbec nezabýval. Jeho nynější rozhodnutí neznamená, že by měl být Cosby propuštěn. Soud bude pouze přezkoumávat dva body odvolání, o které se opírají Cosbyho advokáti.

Oba se týkají možného porušení ústavního práva nevypovídat, pokud by tím obviněný měl sám sebe poškodit. První chybou má být podle obhájců to, že soudce v procesu připustil Cosbyho dříve sepsanou svědeckou výpověď ohledně toho, jak používal v 70. letech drogy během dobrovolných sexuálních styků se ženami.

Americký komik Bill Cosby jde nejméně na tři roky do vězení

Amerika

Druhým sporným bodem je pak psaná dohoda se státním návladním, ve které žalobce garantoval Cosbymu, že nebude v případě Constandové trestně stíhán, pokud bude vypovídat v civilním procesu. Constandová podala civilní žalobu na Cosbyho v roce 2005 a o rok později soud skončil odškodněním ženy ve výši 3 miliony dolarů (dnes zhruba 90 milionů korun).

Constandová nebyla jediná

V roce 2018 soud uznal Cosbyho vinným i v trestním řízení, které proti němu bylo zahájeno. Odsouzen byl na tři až deset let vězení a soud ho označil za sexuálního predátora, což znamená, že Cosby bude veden v registru sexuálních násilníků.

Aktivistka Femenu se chtěla před soudem vrhnout na komika Cosbyho

Amerika

Podle rozsudku soudu Cosby v roce 2004 přiměl svou tehdejší milenku Andreu Constandovou, aby snědla prášky a zapila je vínem. Pak, když nebyla schopna pohybu, ji znásilnil.

Případ Constandové není jediným, který se proti Cosbymu objevil. Postupně se přihlásilo zhruba 50 žen, které tvrdí, že je herec v průběhu uplynulých desetiletí sexuálně napadl či znásilnil. Řada případů je již promlčena.

Cosby proslul zejména jako Cliff Huxtable v sitcomu Bill Cosby Show. Řadu významných ocenění dostal i za další herecké a hudební počiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám