Hlavní obsah

Protest proti hanění Koránu na Guantánamu ukončila střelba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DŽELÁLÁBÁD

Nejméně tři lidé zahynuli a další desítky byly ve středu zraněny poté, co policisté zahájili střelbu do davu studentů ve východoafghánském Dželálábádu. Mladíci protestovali proti hanění Koránu, k němuž dochází podle médií na americké základně Guantánamo na Kubě.

Článek

Stovky studentů vyšly do ulic Dželálábádu, zhruba 130 kilometrů do Kábulu, už v úterý. Demonstrace ale pokračovaly i dnes, kdy je střelbou rozehnala policie.

Mladíci rozbíjeli okna aut a obchodů, zapálili úřad místního guvernéra. Provolávali hesla "Smrt Americe" a "Smrt Bushovi". Kameny zaútočili také na projíždějící konvoj americké armády. Vojáci odpověděli palbou do vzduchu a oblast spěšně opustili.

"Jsou velmi rozčilení a rozptýlili se po celém městě... Policie, armáda a Američané střílejí do vzduchu... Snažili jsme se získat nad situací kontrolu, ale domnívám se, že to není možné," sdělil šéf afghánské rozvědky Sardar Šáh Šáh.  

Nemocnice v Dželálábádu přijala desítky osob se střelnými ranami. Svědci odhadli počet účastníků manifestace na 5000.

Korán v toaletě

Časopis Newsweek v posledním vydání uvedl, že vyšetřovatelé na základně Guantánamo "pokládali korán na toalety a nejméně v jednom případě knihu i spláchli".

Zpráva vedle Afghánců rozhořčila rovněž politiky v sousedním Pákistánu. Ti vyzvali k ověření zprávy Newsweeku o znesvěcení koránu a k omluvě. Žádají navíc záruky Washingtonu potrestání osob zodpovědných za akci.

USA zadržují na Guantánamu nadále zhruba 520 vězňů, které zajali při svém protiteroristickém tažení, především v Afghánistánu v roce 2001.

Reklama

Související články

USA zatkly tlumočníka z Guantánama

V rámci vyšetřování na americké základně Guantánamo na Kubě, kde jsou vězněni členi teroristické sítě al-Kajdá, byl zadržen příslušník leteckých sil USA....

Američané stále vězní na Guantánamu děti

Na vojenské základně Guantánamo na Kubě jsou stále zadržovány mezi zajatci z války v Afghánistánu tři děti. Podle odhadu lékařů je chlapcům 13 až 15 let....

Výběr článků

Načítám