Hlavní obsah

Proruští separatisté v Doněcku ukončili blokádu hotelu s pozorovateli OBSE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

Proruští separatisté v ukrajinském Doněcku v sobotu ukončili blokádu hotelu, ve kterém jsou ubytováni pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Informovala o tom agentura Reuters. Pozorovatelé kvůli blokádě nemohli déle než týden hotel opustit a museli pozastavit svou monitorovací misi.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Separatisté blokádu zahájili v reakci na zajetí jednoho z jejich vojáků ukrajinskou armádou. Požadovali, aby OBSE pomohla zajistit vojákovo propuštění.

V sobotu však demonstranti podle informací Reuters odstranili své stany postavené před hotelem a pozorovatelé OBSE vyšli z budovy. Jeden z účastníků blokády označil za příčinu ukončení protestu zhoršující se situaci kolem covidu-19.

Ministryně zahraničí samozvané Doněcké lidové republiky Natalja Nikonorová uvedla, že protestující blokádu ukončili před zákazem veřejných akcí, který kvůli pandemii vstoupí v platnost v pondělí.

Čech bojoval na Ukrajině, doma dostal 20 let za terorismus

Krimi

„Od pondělí by byl tento protest nezákonný,” řekla telefonicky agentuře Reuters.

Podle zdroje ze západních diplomatických kruhů je ale možné, že separatisté použili pandemii pouze jako záminku.

„Domnívám se, že je to zástěrka k odvolání (protestu),” uvedl zdroj. „Fíkový list, který má zajistit, aby to nevypadalo jako porážka,” dodal.

Konflikt na východě Ukrajiny vypukl poté, co protesty v zemi v roce 2014 svrhly proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Rusko následně anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo ozbrojené povstání proruských separatistů v Donbasu; Moskva ovšem popírá, že by se v konfliktu aktivně angažovala.

Za teror na Ukrajině potvrdil soud Čechovi 20 let vězení

Krimi

Velké boje na východě Ukrajiny, které si vyžádaly na 14 tisíc životů, utichly po uzavření mírových dohod v Minsku v roce 2015. Žádné příměří se však nepodařilo zcela udržet.

Reklama

Výběr článků

Načítám