Hlavní obsah

Problémy se zásobováním má v Británii vyřešit nový muž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson najal jako vládního poradce bývalého šéfa společnosti Tesco Davida Lewise. Na starost bude mít vyřešení problémů v dodavatelských řetězcích, které v posledních měsících způsobují problémy britské ekonomice. Podle agentury Reuters to ve vyjádření uvedla Johnsonova kancelář.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší šéf britského Tesca Dave Lewis

Článek

Lewis bude podle vlády radit Johnsonovi a ministru Stephenovi Barcleymu jednak ohledně kroků, které je potřeba učinit k okamžitému zlepšení situace, tak i co se týče dlouhodobých změn v dodavatelských řetězcích.

Bude rovněž spolupracovat s dalšími vládními činiteli na řešení akutních a krátkodobých problémů.

Britští vojáci začnou rozvážet palivo od pondělí, výpadky v zásobování potrvají do Vánoc

Evropa

Součástí jeho pracovní náplně bude „přicházet na příčiny současných překážek a preventivně předcházet těm budoucím“, uvedla premiérova kancelář.

V Británii nastal po odchodu z Evropské unie nedostatek pracovníků, který ještě zhoršila pandemie covidu-19.

V zemi tím vznikly zásadní mezery v dodavatelských řetězcích, některé části země se v posledních týdnech potýkaly například s nedostatkem paliva na čerpacích stanicích, jinde prořídly regály supermarketů vzhledem k nedostatku drůbeže, vepřového masa či sycených nápojů.

To vše podle Reuters ohrožuje zotavení ekonomiky po dlouhých uzávěrách způsobených šířením koronaviru.

Několikahodinové čekání Britů u benzínek pokračuje. Problém není jen v brexitu

Zahraniční

Tesco je největším obchodním řetězcem v Británii. Lewis, původně manažer ve firmě Unilever, do Tesca nastoupil v roce 2014, kdy se nacházelo ve špatné ekonomické situaci. Vedení firmy opustil loni v říjnu s tím, že se mu z ní opět podařilo učinit lídra na trhu britských supermarketů.

Lewis byl do nové funkce jmenován do konce letošního roku a poprvé nastoupí v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám