Hlavní obsah

Přízrak covidu se vrací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině a s ní spojené následky zatlačily do pozadí starosti s covidovou pandemií. Ta mezitím v některých evropských i asijských státech nabrala nebývalé obrátky.

Článek

V přepočtu na milion obyvatel přibylo v Británii za jediný den 1481 případů (to je za den celkem 103 tisíc případů), v Hongkongu 1731 (za den 12 tisíc) a v jižní Koreji dokonce 6615 (za den 395 tisíc).

Zvlášť znepokojivé je, že v sousedním Rakousku to činí 4600 případů v přepočtu na milion obyvatel (celkem za den 53 tisíc případů). V Česku se ale žádné drama nekoná.

Covid se každý den potvrdí u sedmi až 10 tisíc lidí a k tomu ještě u víc než tisícovky těch, kteří se nakazili opakovaně.

Nikdo nyní neví, kolik je přesně nakažených

Varovným signálem ale je, že se nejen zastavil pokles počtu nakažených, ale jejich reálné počty jsou vyšší, než se uvádí. Bohužel, nikdo neví o kolik.

Hlavní důvody jsou tři. Za prvé se mnohem méně testuje. Ve všední dny podstoupí test v odběrovém místě 30 až 40 tisíc lidí, ale bývalo to i přes 120 tisíc za den.

Korea má půl milionu nakažených za den. Zvyšte kapacitu, žádá vláda krematoria

Koronavirus

Za druhé si mnoho lidí buď nevšímá známých příznaků nákazy, a pokud jim vyjde antigenní samotest pozitivně, nikam už své onemocnění nehlásí a léčí se sami.

Za třetí razantně klesl zájem o očkování, přestože je k dispozici nová proteinová vakcína od firmy Novavax.

S výjimkou pátku, kdy jsou počty vyšší, se podávají denně jen tři až čtyři tisíce dávek. Z toho jde většinou o posilující třetí dávku. I tak ji ale

zatím mají z 6,9 milionu lidí s ukončeným očkováním jen dvě třetiny.

Cizina zase zpřísňuje, ČR se zatím nepřidá

Že se to zatím významně nepromítá do nemocnic, je hlavně díky vysoké proočkovanosti a promořenosti našich obyvatel.

„Subvarianta BA.2 má velkou schopnost prorazit postinfekční a postvakcinační imunitu. Takže se nakazí i lidé, kteří mají delší dobu od očkování nebo prodělání nemoci. To také přispívá k velkému počtu případů,“ upozornil ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Nových případů covidu od minulého týdne ubylo, klesá ale počet testů

Koronavirus

Nemocnice zátěž podle něj určitě zvládnou. Od začátku března se drží počty hospitalizovaných s covidem mezi 2000 až 2700 tisíci případů.

Na JIP nyní leží stovka lidí. Z veřejně dostupných statistik zároveň vyplývá, že podíl zasažených lidí, kteří nebyli očkovaní vůbec, a těmi, kteří mají třetí dávku, je zhruba podobný.

Znepokojivý je pohled na sousední země, kde počty nově nakažených trhají rekordy. Zvedají se i počty hospitalizovaných.

Například v devítimilionovém Rakousku leží v nemocnicích víc než 3000 nakažených, z toho přes 200 v těžkém stavu.

Tamní vláda proto bere zpátečku a vrací povinné nošení respirátorů do vnitřních prostor jako jsou obchody nebo třeba pracoviště. V Česku se nic takového nechystá.

Rakousko vrátilo povinné nošení roušek ve vnitřních prostorech

Zahraniční

„V tuto chvíli není situace úplně dobrá, ale je stabilní. Proto neuvažujeme o rozvolnění, ani o zpřísnění. Respirátory zatím zůstávají ve veřejné dopravě, což není jen MHD, a ve zdravotních a sociálních službách, včetně lékáren,“ uvedl včera náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (piráti).

Šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) ve čtvrtek idnes řekl, že by se v prvních dubnových týdnech mohly respirátory v hromadné dopravě odložit.

„Situaci v ostatních státech monitorujeme, a pokud bychom viděli, že to zásadním způsobem ohrožuje rizikovou populaci, budeme včas reagovat. V tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že bychom měli čelit rizikové eskalaci,“ dodal náměstek.

Dostupné léky proti omikronu
Veklury (remdesivir) antivirotikum infuzně v nemocnici
Lagevrio (molnupiravir) tablety antivirotik, lze užívat doma; na předpis
Evusheld (kombinace monoklonálních protilátek tixagevimab a cilgavimab), injekčně v nemocnici
Seznam míst pro vydání léčiv/podání léčby:
https://ockoreport.uzis.cz/mab

Reklama

Výběr článků

Načítám