Hlavní obsah

Přistání raketoplánu Discovery odloženo na úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL

Přistání raketoplánu Discovery se sedmi astronauty na palubě se podle pondělního sdělení americké kosmické agentury NASA o den odkládá. Nový termín přistání raketoplánu je stanoven na úterý 11:08 SELČ. Pro případ, že by nad floridským Mysem Canaveral bylo nadále zataženo, jsou připraveny záložní plochy v Kalifornii a v Novém Mexiku.

Článek

Nad Mysem Canaveral byly ve výši 500 až 1000 stop roztrhané mraky. Kvůli nim bylo přistání nejprve odloženo o půldruhé hodiny z 10:46 SELČ na 12.22 SELČ. Počasí se však nezlepšilo, a tak byl manévr přesunut na úterý.

"Neuspokojuje nás stabilita (povětrnostní) situace, proto (přistání) odložíme o čtyřiadvacet hodin," oznámilo řídící středisko velitelce raketoplánu Eileen Collinsové.

"OK Houstone, potvrzujeme to," uvedla Collinsová.

NASA stále dává přednost přistání na Mysu Canaveral, třebaže i v úterý se očekává nízká oblačnost. Letový ředitel LeRoy Cain však upozornil, že pokud budou i v úterý nevhodné povětrnostní podmínky, nasměruje Discovery do Kalifornie na Edwardsovu vojenskou leteckou základnu, nebo v nejhorším případě na raketovou střelnici White Sands v Novém Mexiku.

"Nejde o krizovou situaci," vysvětlil odklad přistání šéf NASA Michael Griffin. "Přistaneme v úterý tak či onak, na jednom či druhém místě, vlastně jde jen o to, kde to bude," dodal.

Odklad přistání prodloužil pobyt posádky ve vesmíru na rovně dva týdny.

Přistání vzbuzuje velkou pozornost i obavy, protože jde o první let raketoplánu od tragédie Columbie, která při návratu v roce 2003 shořela.

Poslední den před plánovaným návratem

Posádka provedla v neděli poslední kontroly na raketoplánu a na počítačovém simulátoru si procvičila manévr přistání. Velitelka posádky Eileen Collinsová ujistila, že loď je v naprosto vynikajícím stavu a že návrat do atmosféry by neměl představovat problém.

Astronauti v kosmu odstranili poškozenou izolaci na trupu. Právě problém s odpadávajícími kusy izolace nádrže způsobil před dvěma lety katastrofu Columbie.

Než šla v neděli posádka spát, podle Collinsové strávila den "úklidem kabiny, zvednutím sedadel do základní polohy" a dalšími činnostmi nutnými pro návrat.

"Toto ráno jsme vyzkoušeli všechny součástí řídícího systému letu a systémy řízení polohy při návratu," dodala v neděli Collinsová s tím, že všichni už mysleli na to, jak bude probíhat návrat.

Vzrušující návrat

Přistání popsal pilot Discovery James Kelly jako řízení splašeného vlaku: "Je to velmi vzrušující a radostný proces, který končí tím, že jsme doma. Jak vstoupíme do atmosféry, vidíte přes okna plasmu."

Hodinu před dosednutím se na tři minuty zažehnou motory, které zbrzdí raketoplán, aby mohl vstoupit do atmosféry.

Raketoplán se má k Floridě přibližovat z jihozápadu a přeletí před tím nad Nikaraguou a Kubou.

Reklama

Související články

Astronaut odstranil závady na spodku Discovery

Americký astronaut Stephen Robinson ve středu opravil nerovnosti na tepelném štítu raketoplánu Discovery, aby se plavidlo mohlo hladce vrátit na Zem. Oznámil...

Výběr článků

Načítám