Hlavní obsah

Raketoplán se vrátí v pondělí, další oprava už není třeba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Americký kosmická agentura NASA v noci rozhodla, že nebude nutné opravovat poškozený termální kryt na trupu lodi pod jedním z oken kabiny. Letové středisko v Houstonu oznámilo posádce, že raketoplán je bezpečný i s poškozeným lemem krytu z látky z keramických vláken.

Článek

Panovaly obavy, že by se mohlo poškození šířit nebo že by se kus izolace utrhl a narazil do kormidel. Největší nebezpečí prý hrozilo při návratu do atmosféry, kdy dochází  ke zpomalení z dvacetinásobné rychlosti zvuku na šestinásobnou.

Zástupce ředitele programu letů raketoplánů Wayne Hale uvedl, že vzorky látky byly testovány v aerodynamickém tunelu: "Není třeba se obávat, že by se oddělily velké části látky. Buď se neuvolní nic, nebo jen velmi malé útržky."

"Myslím, že dříve bychom se tak nebáli," poznamenal ještě Hale a dodal, že oprava by podle něj byla riskantnější.

Kvůli opravě tak nebude muset být prodloužen let raketoplánu, jehož návrat je plánován na pondělí.

Čtvrtá vycházka do vesmíru nebude

Kosmonauti během letu Discovery vystoupili do vesmíru již třikrát. Naposledy Steve Robinson během své šestihodinové vycházky do vesmíru odstranil uvolněnou izolační výplň ze spár mezi destičkami tepelného štítu na spodku raketoplánu.

Při prvním zjišťovali škody a testovala se hmota na opravu tepelné izolace raketoplánu.

Reklama

Související články

Discovery se ve vesmíru spojil s ISS

Raketoplán Discovery se ve čtvrtek v 13:18 SELČ na oběžné dráze kolem Země spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Jde o první setkání raketoplánů...

Výběr článků

Načítám