Hlavní obsah

Příslušníci mírové mise v Kongu jsou viněni z pedofilie a znásilňování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Příslušníci mírové mise OSN v Kongu jsou podezřelí, že sexuálně zneužívali a týrali tamní obyvatele. Vojáci a civilní pracovníci mise MONUC jsou viněni z pedofilie a znásilňování, většinou ve východokonžském městě Bunia, kde je rozmístěna největší část z téměř třináctitisícového kontingentu MONUC. Jde o více než 150 případů. Mise se účastní i ČR.

Foto: Helena Podubníčková

Gregor Lersch a jeho tvorba

Článek

Tým vyšetřovatelů Organizace spojených národů začal všechny případy sexuálního zneužívání a týrání prověřovat. Některé případy sexuálního zneužívání jsou zachycené na fotografiích a videonahrávkách, řekla na tiskové konferenci asistentka generálního tajemníka OSN pro mírové operace Jane Luteová.

Celá věc začala vycházet najevo poté, kdy v květnu oznámila OSN 30 případů zneužívání v Bunii. V říjnu byli posláni domů dva francouzští a jeden tuniský voják a tři civilní zaměstnanci OSN byli odvoláni.

Mise, jejíž vojenské části se podle oficiálních údajů OSN účastní také Česká republika, dohlíží od roku 1999 v Kongu na dodržování míru po pětileté občanské válce. Zejména v důsledku nemocí a hladu při ní zahynulo na tři milióny lidí. Zemí i nadále zmítá etnické násilí.

Světová organizace má ve své pravomoci pouze civilisty, zatímco případné potrestání vojáků přísluší jejich mateřským státům.

Annan: nulová tolerance

Generální tajemník Kofi Annan už v pátek vyjádřil obavu, že existují "jasné důkazy o nepřípustném počínání" v Kongu. "Je to něco ostudného, co OSN musí přiznat. Jsem tím naprosto pohoršen," řekl v Tanzanii během své nynější cesty po Africe.

Annan, který uvedl, že do případu je zapojen "malý počet zaměstnanců OSN", slíbil, že všichni budou povoláni k zodpovědnosti. K sexuálnímu zneužívání a týrání je třeba přistupovat "s nulovou tolerancí bez výjimky". "Jsem rozhodnutý realizovat tento přístup co nejprůhlednějším způsobem," prohlásil Annan.

Misi MONUC ve středoafrické Konžské demokratické republice tvoří 10 900 vojáků a policistů ze zhruba 50 zemí, více než 700 zahraničních zaměstnanců OSN a přes 1100 místních civilistů.

Nejde o první skandál

Sexuální zneužívání, které vychází na světlo v Kongu, není v historii modrých přileb OSN první. Zpravidla na ně upozorní média nebo státy, jejichž příslušníci se takových činů dopustí, jako se to stalo například v Kambodži na začátku 90. let a později v Somálsku, Bosně a Etiopii.

Tentokrát ale OSN na tyto případy upozorňuje sama. OSN nyní prověřuje 15 dalších mírových misí po celém světě, aby zjistila, zda se podobné případy nevyskytly i tam, řekla Luteová.

Reklama

Související články

Mise v Kongu se zúčastní i němečtí vojáci

Německá vláda v pátek rozhodla, že se země bude podílet na misi Evropské unie v Kongu, které se potýká s vážným etnickým konfliktem. V Berlíně to sdělil vládní...

Francouzi byli v Kongu zataženi do přestřelky

Francouzi vedené mírové sbory v Kongu v sobotu poprvé použily zbraně ve dvacetiminutové přestřelce s milicemi u Bunie. Průzkumná jednotka opětovala palbu, když...

Výběr článků

Načítám