Hlavní obsah

Princ Charles chce, aby jeho deníky zůstaly utajené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Londýnský soud začal v úterý řešit, zda má možný budoucí král právo na soukromou korespondenci, nebo zda to, co napíše, může být zveřejněno. Podnětem je žaloba prince Charlese na vydavatelskou skupinu Associated Newspapers, jejíž nedělník Mail on Sunday zveřejnil výňatky jeho cestovního deníku.

Článek

Charles v něm po cestě na předání svrchovanosti Hongkongu v roce 1997 označil tamní ceremoniál za směšný a čínské politiky za "děsivé přestárlé voskové panoptikum".

Žalovaný bulvární list namítá, že veřejnost má právo se dozvědět názory následníka trůnu, a hájí se svobodou slova a přístupu k informacím. Princův advokát argumentuje potřebou ochrany soukromí. Princ navíc uvádí, že noviny porušily jeho autorská práva.

Spisy unikly do novin přes tajemnici Sary Goodallovou, kterou princ v roce 2000 po 12 letech práce propustil, což se jí silně dotklo. Novinářům pak předala sedm následníkových deníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám