Hlavní obsah

Při pohřbu údajného mafiána opět asistovala policie

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOŠICE

S dvouhodinovým zpožděním, tedy ve 14:00, začal v sobotu na košickém hřbitově pohřeb údajného bosse zdejšího podsvětí Jozefa Eštóka, kterého před týdnem usmrtila dávka ze samopalu. A opět na místě zasahovala policie. Podle rádia Twist kněz, který měl pohřební obřad vykonat, příbuzným pohrozil, že pokud se pohřeb zase neuskuteční, potřetí už nepřijde.

Článek

Tato hrozba zabrala a rodina svolila k zahájení pohřbu. Policie před hřbitovem zadržela celkem 12 lidí a odvedla je k výslechu.

Ve čtvrtek přitom speciální jednotka slovenské policie pomocí vodního děla a obrněného transportéru pohřbu zabránila s tím, že jde o nepovolené shromáždění pochybných živlů z podsvětí.

Policie dnes dopoledne vytvořila kolem hřbitova kordón a při vstupu kontrolovala všechny osoby. Dovnitř vpustila nejbližší rodinu a asi 200 smutečných hostů. Komplikace nastaly, když policie odmítla vpustit na hřbitov čtyři mladíky s vyholenými hlavami s tím, že mají na dnes předvolání na policii k výslechu. Předvolání jim příslušníci policie odevzdali přímo na místě.

Otec zemřelého v poledne prohlásil, že právě tito čtyři muži byli nejbližšími přáteli jeho syna a na pohřbu měli nést rakev. "Bez nich se pohřeb neuskuteční," prohlásil rezolutně otec. Nastala patová situace, když ani jedna strana nechtěla ustoupit.

Neadekvátní zásah?

Část slovenských právníků se shoduje v tom, že čtvrteční zásah policie na pohřbu údajného člena košické mafie Jozefa Eštóka [celá zpráva] byl neadekvátní a protizákonný. Podle právničky Zuzany Dlugošové se na pohřeb ohlašovací povinnost nevztahuje.

Ústavní právník Radoslav Procházka však upozornil, že pohřeb není veřejným shromážděním. "Za to se považuje shromáždění, které občané využívají ke svobodě projevu, výměnu informací a názorů. Pohřeb mezi takové akce určitě nepatří," konstatoval.

Další ústavní právník Ján Drgonec prohlásil, že v případě shromáždění nepotřebují občané žádné povolení, jen musí akci předem ohlásit. "Shromážďovat se mohou občané bez povolení. Podle ústavy není možné svobodu shromažďování omezit žádným povolením," konstatoval Drgonec.

Podle právníků policie nemá právo rozpustit veřejné pokojné shromáždění. Pokud policie zásah dostatečně nezdůvodní, bude se podle nich jednat o porušení základních práv a svobod.

Ministr bude zásah vysvětlovat poslancům

Rovněž někteří členové bezpečnostního výboru slovenského parlamentu označili zásah policie za přehnaný. "Bylo to značně přehnané. Nebyla to demonstrace síly, ale demonstrace hlouposti," uvedl nezávislý poslanec Vladimír Polka. "Použití vodního děla a obrněného transportéru na pohřbu je neadekvátní," domnívá se opoziční poslanec Róbert Kaliňák. Ministr vnitra Vladimír Palko bude zásah policie vysvětlovat na úterním zasedání bezpečnostního výboru.

Po čtvrtečním zásahu policie předvedla 21 smutečných hostů za narušení veřejného pořádku, výtržnictví a pro podezření z jiné trestné činnosti. Všichni se podrobili výslechu a tři z nich zůstali v cele předběžného zadržení.

Otec zavražděného Eštoka už podnikl první právní kroky a jeho právníci pověřují, zda policejní zásah byl v souladu s ústavou a lidskými právy. "Pohřeb se bude konat až budou přítomni všichni přátelé mého syna bez omezování policií," uvedl otec.

Slovenský tisk v této souvislosti upozornil, že v minulosti při pohřbech bossů podsvětí policie nikdy nezasáhla a vše proběhlo bez problémů. Policie situaci v těchto případech pouze monitorovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám