Hlavní obsah

Policie SR rozehnala pohřeb mafiána vodními děly

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská policie ve čtvrtek v Košicích vodními děly rozehnala pozůstalé údajného mafiána Jozefa Eštoka. Pohřeb, na kterém se sešlo přes 300 lidí, označila za nezákonnou demonstraci. Muži zákona při zásahu použili i transportér. Datum, kdy se bude pohřeb opakovat, není známo. Eštok byl zastřelen v sobotu neznámými pachateli.

Článek

Pohřeb se měl uskutečnit původně dnes ve 14 hodin. Příslušníci speciální jednotky slovenské policie nejdříve zablokovali přístup asi 300 lidem na hřbitov.

Zákrok vyvolal pobouření mezi příbuznými oběti, kteří prohlásili, že pokud policie nepustí všechny smutečné hosty na hřbitov, pohřeb se konat nebude. Smuteční hosté se shromáždili na parkovišti a odmítali odejít. V 15 hodin policie použila k "rozehnání nepovolené demonstrace" vodní děla a transportér.

Média zákrok označila za první otevřený konflikt policie s podsvětím na Slovensku.

Zasahoval i vrtulník

Nad hřbitovem po celý den kroužil vrtulník ministerstva vnitra a po konfliktu s příbuznými oběti se u vchodu na hřbitov objevil dokonce obrněný transportér Aligátor.

Policie vytlačila smutečné hosty asi 50 metrů od hřbitova a na pohřeb byla připravena pustit jen nejbližší příbuzné. To však otec oběti odmítl.

Ministr vnitra Vladimír Palko v této souvislosti prohlásil, že na pohřbu nedopustí žádnou demonstraci síly podsvětí. Pozůstalí však naopak označili postup policistů za demonstraci síly. Mezi muži zákona a příbuznými oběti se strhla ostrá výměna názorů a ze strany smutečných hostů padlo i několik výhrůžek.

Smrt nevinného

Sobotní vyřizování účtů v podsvětí si na rušné košické ulici vyžádalo životy dvou mužů a jedna žena byla zraněna. Kromě Eštoka zemřel i náhodný svědek 29letý Roman Straka. Na místě činu bylo nalezeno 54 nábojnic ze dvou různých samopalů a také zásobník se střelivem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám