Hlavní obsah

Při důlním neštěstí na Sibiři zavaleny desítky horníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Nejméně 22 horníků přišlo o život při sobotním výbuchu plynu v dole na západě Sibiře. Oznámila to agentura ITAR-TASS s odvoláním na záchranáře. V závalu pod zemí je nadále 27 lidí, k nimž se záchranáři zatím nemohou dostat a s nimiž nemají ani žádné spojení.

Plakát k inscenaci Večer tříkrálový

Článek

Zavalení horníci jsou pod zemí již 18 hodin a přes veškeré úsilí záchranářů se nedaří s nimi navázat kontakt. "Zkoušíme všechny možné způsoby navázání kontaktů, ale nemáme od nich žádné reakce, žádnou odezvu," řekl velitel záchranné akce Sergej Salov.

Záchranáři se snaží prokopat tunel do šachty, kde by měli být pohřešovaní horníci. "Jsou tam už mnoho hodin a za takovéto situace nastává problém s kyslíkem," vysvětlil Salov. Výbuch 500 metrů pod povrchem

Ruská agentura upřesnila, že k výbuchu metanu došlo v hloubce asi 560 metrů v dole Tajžina poblíž města Osinniki v oblasti Kemerovo. Do záchranných prací je zapojeno 15 speciálních skupin, které se pokoušejí dostat se k uvězněným horníkům z různých směrů. Na místě neštěstí jsou sanitky, lékaři i hasiči. K dolu přijely i desítky příbuzných zatím nezvěstných horníků.

V době neštěstí pracovalo v podzemí 62 horníků. Pouze osmi se podařilo krátce po výbuchu dostat na povrch. Dalších pět bylo zachráněno později, zatímco 27 lidí je nezvěstných. Pět horníků bylo hospitalizováno s popáleninami a dalšími zraněními.

Na místo neštěstí v důlním regionu vzdálené asi 3000 kilometrů východně od Moskvy dorazil i guvernér oblasti Aman Tulejev. Důl zaměstnává 600 horníků a podle agentury zatím nikdy nemusel čelit neštěstí tohoto rozsahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám