Hlavní obsah

Premiér mezinárodně uznávané libyjské vlády Sarrádž odstoupí z funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fáiz Sarrádž, předseda libyjské vlády se sídlem v Tripolisu a uznávané OSN se chystá do konce října odstoupit z funkce. Podle agentury Reuters to ve středu prohlásil ve státní televizi. Turecko a Rusko se pak podle tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavusogluho při dnešním jednání posunuly blíže k dohodě o příměří mezi znepřátelenými stranami libyjské občanské války.

Foto: Profimedia.cz

Fáiz Sarrádž

Článek

„Mojí upřímnou touhou je předat moje povinnosti dalšímu výkonnému orgánu ne později než do konce října,” řekl ve středu Sarrádž, který je hlavou tripoliské vlády národní jednoty (GNA). Ta však již několik let soupeří s další vládou na východě země podporovanou jednotkami polního maršála Chalífy Haftara (LNA).

Sarrádž je ve funkci od vzniku GNA v roce 2015, která byla výsledkem politické dohody podporované OSN. Ta měla vést ke sjednocení a stabilizaci Libye po letech chaosu, jež následovaly po svržení dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011.

BBC: Libyi opakovaně bombardovaly Emiráty, obětí jsou desítky

Svět

Sarrádžova rezignace by podle Reuters mohla zvýšit politickou nejistotu v Tripolisu či dokonce znovu zažehnout boje mezi soupeřícími frakcemi uvnitř koalice, jež ovládá západní Libyi.

Jeho oznámení však také přichází v kontextu obnovené snahy najít politické řešení dlouholetého konfliktu. GNA v červnu ukončila 14měsíční pokusy východolibyjské LNA o dobytí Tripolisu a donutila Haftarovy jednotky k ústupu z hlavního města.

Rusové a Turci začali dělit Libyi

Svět

Obě strany konfliktu získávají podporu od různých mocností. Turecko a Rusko, jež jsou nejvýznamnějšími hráči v zástupné libyjské válce, se podle Çavusogluho blíží k nalezení politického řešení konfliktu. Zatímco Ankara stojí za Sarrádžovou GNA, Rusko pomáhá Haftarovi. Za polním maršálem stojí rovněž některé arabské státy, například Egypt či Spojené arabské emiráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám