Hlavní obsah

Představitelé obou částí Kypru proti sjednocení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NIKÓSIE/ANKARA

Vedoucí představitelé obou částí rozděleného Kypru ve středu nabádali občany, aby v referendu 24. dubna odmítli plán OSN na opětovné sjednocení ostrova. Vyzval je k tomu jak kyperskoturecký předák Rauf Denktaş, tak prezident řecké Kyperské republiky Tassos Papadopulos. Do Evropské unie by pak vstoupila jen mezinárodně uznaná řecká Kyperská republika.

Článek

Tassos Papadopulos vyzval Řeky, aby řekli "jasné ne". V padesátiminutovém projevu, který přenášela televize uvedl: "Nemohu akceptovat a podepsat tento návrh. Vyzývám k k odmítnutí Annanova plánu." Dohodu o plánu OSN nelze podle něho přijmout dříve, než se jeho země stane členem Evropské unie.

Osmdesátiletý Denktaş je přesvědčen o tom, že přijetí plánu by znamenalo konec Severokyperské turecké republiky, kterou uznává pouze Ankara. Na otázku, zda doporučí kyperským Turkům, aby hlasovali proti, novinářům v Ankaře odpověděl: "Už jsem oznámil, že jsem zahájil kampaň (proti přijetí plánu)... Velmi jasně jsem dal najevo, jaký výsledek si přeji."  Uvedl také, že kyperským Turkům je potřeba do detailu vysvětlil nebezpečí plánu. "To bude moje úloha v následujících dnech," dodal.

V poslední variantě plánu jsou přitom stanoveny podmínky, jež by zajistily, že nynější tureckou republiku na severu Kypru budou i nadále ovládat kyperští Turci, a to i po návratu některých kyperských Řeků vyhnaných z této části v roce 1974.

Kyperští Turci nejsou jednotní

Představitelé kyperských Turků však nejsou jednotní v názoru na plán OSN. Premiér Mehmet Alí Talat ve středu řekl, že by o víkendu mohl podpořit souhlas se sjednocením. Míní překročit hranice a setkat se s komunisty i s pravicovými stranami.

Turecko varovalo, že bude požadovat mezinárodní uznání severní části Kypru,  jestliže kyperští Řekové budou hlasovat proti plánu na sjednocení.  V tomto roce severní část země obsadila turecká vojska v reakci na převrat kyperských Řeků, kteří chtěli ostrov připojit k Řecku.

O plánu, který počítá s vytvořením konfederace podle švýcarského modelu, se bude rozhodovat 24. dubna zvlášť v obou částech Kypru. Kdyby plán jedna strana odmítla, do EU by 1. května vstoupila pouze řecká část.

Reklama

Výběr článků

Načítám