Hlavní obsah

Předseda srílanského parlamentu přijal rezignaci prezidenta Radžapaksy

– Kolombo

Předseda srílanského parlamentu dnes oznámil, že přijal rezignační dopis prezidenta Gotabaje Radžapaksy poté, co ověřil pravost dokumentu. Ten byl ve čtvrtek na Srí Lanku doručen letecky ze Singapuru, napsala agentura Reuters. Prezident uprchl ze země poté, co jeho sídlo napadli demonstranti.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Gotabaja Radžapaksa rezignoval na úřad prezidenta Srí Lanky

Článek

„Od tohoto okamžiku přikročíme k ústavnímu jmenování nového prezidenta,“ uvedl předseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena. Parlament se podle něj sejde v sobotu, aby zahájil proces volby nového prezidenta.

Radžapaksa kvůli rozsáhlým protestům proti jeho vládě uprchl ve středu ze země a po zastávce na Maledivách ve čtvrtek přistál v Singapuru. Odtamtud poslal svou rezignaci přes e-mail.

Uprchlý srílanský prezident Radžapaksa rezignoval. Přes e-mail

Svět

Demonstrace na Srí Lance začaly v dubnu, situace se vyostřila v posledním týdnu. Ostrovní země, kde žije 22 milionů obyvatel, se potýká s nedostatkem deviz, kvůli kterému má problém zaplatit dovoz paliv, potravin a léků. Lidé měsíce čelí rostoucí inflaci a výpadkům v dodávkách energie.

Podle demonstrantů Radžapaksa spolu se svou vlivnou politickou rodinou roky odčerpával peníze za státní kasy. Demonstranti jeho vládu zároveň vinili z toho, že urychlila ekonomický úpadek země. Rodina obvinění z korupce popírá, ale Radžapaksa připustil, že některá jeho opatření ke krizi přispěla, píše agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám